Pregled bibliografske jedinice broj: 310443
Utjecaj skladištenja i toplinske obrade na probavljivost škroba kestena
Utjecaj skladištenja i toplinske obrade na probavljivost škroba kestena, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 310443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj skladištenja i toplinske obrade na probavljivost škroba kestena
(Influence of storage conditions and heat treatment on digestibility of chestnut starch)
Autori
Matijašević, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.07
Godina
2007
Stranica
42
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
kesten; marun; rezistentni škrob; uvjeti skladištenja; termička obrada
(chestnut; marron; resistant starch; storage conditions; heat treatment)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj temperature i vremena skladištenja (sobna temperatura, +4 i -20 °C tijekom tri mjeseca), toplinske obrade (60, 80 i 100 °C) te sušenja (pri 40, 50, 60 i 70 °C) na probavljivost škroba u uzorcima dvije sorte kestena (Istarski marun i « ; obični» ; kesten). Za određivanje probavljivosti škroba primijenjena je standardna enzimska metoda (AOAC 2002.02). Rezultati su pokazali da je tijekom skladištenja pri sobnoj temperaturi došlo do znakovitog smanjenja udjela škroba te povećanja njegove probavljivosti, kod obje sorte kestena. Pri +4 °C ove su promjene usporene, dok su pri -20 °C minimalne. Termičkom obradom znakovito se povećala probavljivost škroba, s najevidentnijim povećanjem tijekom kuhanja pri 100 °C (95 %). Sušenje je također utjecalo na probavljivost škroba (porast, ovisno o primijenjenoj temperaturi), pri čemu je sušenje pri 50 °C dovelo do najvećeg pada udjela rezistentnog škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(mentor)