Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 310438

Utjecaj emulgatora na reološka svojstva različitih čokoladnih masa


Tičić, Tomislava
Utjecaj emulgatora na reološka svojstva različitih čokoladnih masa, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 310438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj emulgatora na reološka svojstva različitih čokoladnih masa
(The influence of emulsifiers on rheological properties of various chocolate masses)

Autori
Tičić, Tomislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
18.05

Godina
2007

Stranica
55

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
čokolada; reološka svojstva; lecitin; PGPR; mlijeko u prahu
(chocolate; rheological properties; lechitin; polyglycerol-polyricinoleat (PGPR); milk powder)

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj emulgatora lecitina, poliglicerol-polirinoleata (PGPR-a), mono i digliceridnog estera limunske kiseline i smjese emulgatora lecitin – PGPR te lecitin – mono i digliceridni ester limunske kiseline na reološka svojstva čokoladnih masa pripravljenih uz dodatak mlijeka u prahu sušenog na valjcima i mlijeka u prahu sušenog raspršivanjem, kao i čokoladnih masa uz dodatak 5% zamjenske masti. Mjerenje reoloških svojstava provedeno je primjenom rotacijskog viskozimetra, Model DV-III+ Digital Rheometer, Brookfield Engineering Laboratories (SAD), uz upotrebu mjernog tijela SC4-14. Rezultati istraživanja pokazali su da je dodatak emulgatora imao značajan utjecaj na reološka svojstva čokoladne mase, bez obzira na njen sastav i vrstu emulgatora. Lecitin je imao najveći utjecaj na pad vrijednosti plastične viskoznosti, a PGPR na vrijednost granice tečenja. Utjecaj emulgatora na reološka svojstva mase s dodatkom zamjenske masti bio je manje izražen. Sve mase dobivene s mlijekom u prahu sušenim raspršivanjem imale su više vrijednosti plastične viskoznosti i granice tečenja u odnosu na mase dobivene s mlijekom sušenim na valjcima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Tičić, Tomislava
Utjecaj emulgatora na reološka svojstva različitih čokoladnih masa, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Tičić, T. (2007) 'Utjecaj emulgatora na reološka svojstva različitih čokoladnih masa', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ti\v{c}i\'{c}, Tomislava}, year = {2007}, pages = {55}, keywords = {\v{c}okolada, reolo\v{s}ka svojstva, lecitin, PGPR, mlijeko u prahu}, title = {Utjecaj emulgatora na reolo\v{s}ka svojstva razli\v{c}itih \v{c}okoladnih masa}, keyword = {\v{c}okolada, reolo\v{s}ka svojstva, lecitin, PGPR, mlijeko u prahu}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ti\v{c}i\'{c}, Tomislava}, year = {2007}, pages = {55}, keywords = {chocolate, rheological properties, lechitin, polyglycerol-polyricinoleat (PGPR), milk powder}, title = {The influence of emulsifiers on rheological properties of various chocolate masses}, keyword = {chocolate, rheological properties, lechitin, polyglycerol-polyricinoleat (PGPR), milk powder}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font