Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 309511

Upotreba živih kultura i stanica kvasca u hranidbi mliječnih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodišnjih istraživanja


Mašek, Tomislav; Mikulec, Željko; Valpotić, Hrvoje; Mikulec, Nataša; Antunac, Neven; Pahović, Snježan; Kušće, Luana; Stipetić, Bojan Drago Kušić, Davor Perkić
Upotreba živih kultura i stanica kvasca u hranidbi mliječnih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodišnjih istraživanja // Zbornik sažetaka, Veterinarska znanost i struka / Cvrtila, Željka ; Konjević, Dean (ur.).
Zagreb, 2007. str. 25-26 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 309511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba živih kultura i stanica kvasca u hranidbi mliječnih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodišnjih istraživanja

Autori
Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Valpotić, Hrvoje ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven ; Pahović, Snježan ; Kušće, Luana ; Stipetić, Bojan Drago Kušić, Davor Perkić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka, Veterinarska znanost i struka / Cvrtila, Željka ; Konjević, Dean - Zagreb, 2007, 25-26

Skup
Znanstveno stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
mliječna ovca; janje; Saccharomyces cerevisiae; proizvodnost

Sažetak
U razdoblju od 2004. do 2007. godine provedena je serija istraživanja u svrhu utvrđivanja utjecaja stanica i kultura kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate mliječnih ovaca i tovne janjadi. Praćeni parametri su uključivali količinu mlijeka, kemijski sastav mlijeka, težine, priraste, unos hrane i metaboličke profile. Dosadašnji rezultati kod preživača upućivali su na mogućnost povećanje proizvodnosti, ali s vrlo varijabilnim, a ponekad i kontradiktornim rezultatima. Najznačajniji uzrok varijabilnosti je sastav obroka, ali i drugi nehranidbeni čimbenici. U pokusima na mliječnim životinjama korištene su skupine od po 20 mliječnih ovaca hrvatske križane pasmine (istarska pramenka X istočno frizijska). Životinje su hranjene pašom i koncentratom uz dodavanje kvasca u obliku stanica ili kultura u različitim dozama. U pokusima na tovnim životinjama korištena su janjad hrvatske križane i solčavsko-jezerske pasmine. Janjad je hranjena kompletnom krmnom smjesom i sijenom uz dodavanje stanica ili kultura kvasca u različitim dozama. Tijekom trogodišnjih istraživanja utvrdili smo značajan utjecaj kvasaca na proizvodne rezultate ovaca i janjadi. Rezultati su se značajno razlikovali ovisno o vrsti upotrijebljenog pripravka, dozi i namjeni uzgoja. Utjecaj obroka nije se očitovao samo u osnovnom kemijskom sastavu već i u suptilnijim hranidbenim razlikama koje su bile teško objašnjive kao i kod ostalih autora. Dodavanje kulture kvasca pokazalo je daleko konzistentnije rezultate u pokusima u odnosu na stanice. Ujedno su bolje rezultate pokazale i pokusne skupine s većim dozama. Najznačajnije promjene kod mliječnih ovaca su bile povećana količina mlijeka i povećani prinos pojedinih komponenti mlijeka dok su kod janjadi bile povećane težine i dnevni prirasti. Na osnovi rezultata istraživanja zaključili smo da je dodavanje živih kultura kvasca korisno u terenskim uvjetima kod mliječnih ovaca i tovne janjadi. Najveći utjecaj na rezultate su pokazali soj kvasca i doza. Postepenim razvojem sve djelotvornijih komercijalnih pripravaka s konzistentnijim djelovanjem, kao i s točnim definiranjem hranidbenih situacija u kojima su djelotvorni, upotreba kvasca kao probiotika u hranidbi domaćih životinja će dodatno napredovati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0532265-2244 - Učinak nutraceutika na zdravlje i proizvodnost farmskih životinja (Mikulec, Željko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mašek, Tomislav; Mikulec, Željko; Valpotić, Hrvoje; Mikulec, Nataša; Antunac, Neven; Pahović, Snježan; Kušće, Luana; Stipetić, Bojan Drago Kušić, Davor Perkić
Upotreba živih kultura i stanica kvasca u hranidbi mliječnih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodišnjih istraživanja // Zbornik sažetaka, Veterinarska znanost i struka / Cvrtila, Željka ; Konjević, Dean (ur.).
Zagreb, 2007. str. 25-26 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Mašek, T., Mikulec, Ž., Valpotić, H., Mikulec, N., Antunac, N., Pahović, S., Kušće, L. & Stipetić, Bojan Drago Kušić, Davor Perkić (2007) Upotreba živih kultura i stanica kvasca u hranidbi mliječnih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodišnjih istraživanja. U: Cvrtila, Ž. & Konjević, D. (ur.)Zbornik sažetaka, Veterinarska znanost i struka.
@article{article, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and Mikulec, \v{Z}eljko and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Mikulec, Nata\v{s}a and Antunac, Neven and Pahovi\'{c}, Snje\v{z}an and Ku\v{s}\'{c}e, Luana}, year = {2007}, pages = {25-26}, keywords = {mlije\v{c}na ovca, janje, Saccharomyces cerevisiae, proizvodnost}, title = {Upotreba \v{z}ivih kultura i stanica kvasca u hranidbi mlije\v{c}nih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodi\v{s}njih istra\v{z}ivanja}, keyword = {mlije\v{c}na ovca, janje, Saccharomyces cerevisiae, proizvodnost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and Mikulec, \v{Z}eljko and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Mikulec, Nata\v{s}a and Antunac, Neven and Pahovi\'{c}, Snje\v{z}an and Ku\v{s}\'{c}e, Luana}, year = {2007}, pages = {25-26}, keywords = {mlije\v{c}na ovca, janje, Saccharomyces cerevisiae, proizvodnost}, title = {Upotreba \v{z}ivih kultura i stanica kvasca u hranidbi mlije\v{c}nih ovaca i tovne janjadi: pregled trogodi\v{s}njih istra\v{z}ivanja}, keyword = {mlije\v{c}na ovca, janje, Saccharomyces cerevisiae, proizvodnost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font