Pregled bibliografske jedinice broj: 309499
Analiza vode
Analiza vode / Kuleš, Mirko (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000
CROSBI ID: 309499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza vode
(Water analisys)
Autori
Kuleš, Mirko ; Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta obrazovnog materijala
Priručnik (nedefinirano)
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2000
Stranica
119
Ključne riječi
analiza vode ; fizikalno-kemijske i kemijske analize ; voda za piće
(water analisys ; physical-chemical and chemical analisys ; drinking water)
Sažetak
Kod prirodnih voda razlikujemo: atmosfersku, izvorsku, bunarsku, riječnu, jezersku i morsku vodu. Atmosferska voda je najčistija prirodna voda. Ona sadrži otopljene plinove iz zraka: kisik, dušik, ugljikov dioksid, amonijak, a u industrijskim predjelima još i sumporov dioksid, sumporovodik, čađu i prašinu. Izvorska i bunarska voda bogate su otopljenim tvarima. U ovisnosti o zemljištu kroz koje prolaze, sadrže natrijev i kalcijev klorid, natrijev i magnezijev sulfat, gips, veće količine bikarbonata kalcija i magnezija. Kisele vode imaju veliki udio bikarbonata i slobodnog ugljičnog dioksida. Riječne vode siromašnije su otopljenim tvarima zbog njihova taloženja sa sastojcima riječnog korita, gubitka ugljičnog dioksida zbog kretanja vodene mase, te razrjeđenja oborinama. Analiza vode je određivanje organoleptičkih, fizikalno- kemijskih, mikrobioloških i drugih svojstava vode, radi utvrđivanja njezine zdravstvene ispravnosti. Senzorska svojstva obuhvaćaju slijedeće parametre: boja, mutnoća, miris i okus. Fizikalno-kemijska svojstva obuhvaćaju određivanje slijedećih parametara: temperatura, koncentracija vodikovih iona (pH vrijednost), elektrovodljivost, oksidativnost, suhi ostatak, ukupna tvrdoća, suspendirane tvari, otopljeni kisik, slobodni ugljični dioksid, sumporovodik i slobodni rezidualni klor. Određivanje kemijskih parametara podrazumijeva određivanje koncentracija pojedinih kemijskih tvari u vodi prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Mikrobiološka svojstva obuhvaćaju određivanje broja patogenih i drugih vrsta mikroorganizama. Pored navedenih svojstava, ispitivati se mogu udjeli drugih sastojaka vode, što ovisi o namjeni vode. Kod industrijskih otpadnih voda određuju se udjeli sastojaka karakterističnih za pojedinu proizvodnju (npr. fenol, ulja, masti, krom, bakar itd.). Osim industrijskih, ispituju se i otpadne vode domaćinstva (komunalne vode) prema drugim parametrima. Opseg ispitivanja kakvoće vode ovisi o prirodi vode te njezinoj namjeni. Ispitivanja treba ograničiti na sastojke koji su značajni za određenu namjenu. Prema namjeni razlikuju se vode za: piće, pripravu piva, sokova, napajanje kotlova, hlađenje i slično.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek