Pregled bibliografske jedinice broj: 309464
Apsorpcija 15% otopine etanola u poliolefinskim ambalažnim materijalima
Apsorpcija 15% otopine etanola u poliolefinskim ambalažnim materijalima, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 309464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Apsorpcija 15% otopine etanola u poliolefinskim ambalažnim materijalima
(Absorption of 15% ethanol solution in polyolefin packaging materials)
Autori
Špralja, Amalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2007
Stranica
64
Mentor
Galić, Kata
Ključne riječi
apsorpcija; brzina prijenosa vodene pare; modelna otopina; pH; polietilen; polipropilen;
(absorption; conductivity; model solution; pH; polyethylene; polypropylene; water vapour)
Sažetak
Polimerni filmovi različito propuštaju molekule permeata što ovisi o njihovoj debljini, prisutnosti aditiva, strukturnoj građi, svojstvima permeata (oblik i veličina molekule), razlici tlakova i vanjskim uvjetima (npr. temperatura, vlaga). Važna je i otpornost polimernih materijala prema kemijskoj prirodi namirnice, pa se često koriste modelne otopine kao simulanti hrane, a uvjeti testiranja uzoraka ovise o uvjetima čuvanja upakiranih namirnica. U ovom radu ispitana je apsorpcija 15%-tne otopine etanola (modelne otopine), brzina prijenosa vodene pare na poliolefinskim folijama pri različitim temperaturama (40°C, 4°C i 23°C) koje simuliraju uvjete čuvanja upakiranih namirnica. Otopini etanola je izmjerena pH vrijednost i provodnost prije i tijekom izlaganja poliolefinskih materijala. Sva tri obrađena polimerna materijala, polietilen (PE), biaksijalno orijentirani koekstrudirani polipropilen (BOPPcoex) i biaksijalno orijentirani koekstrudirani metalizirani polipropilen (BOPPcoex.met.) međusobno pokazuju razlike u apsorpciji 15%-tne otopine etanola pri različitim temperaturama, najvjerojatnije kao posljedica različite kristaliničnosti polimera. Provodnost i pH vrijednosti se mijenjaju različito, ovisno o polimernom materijalu i temperaturi izlaganja, a brzina prijenosa vodene pare poprima gotovo linearan trend za sva tri polimerna materijala nakon jedanaestog dana izlaganja u otopini etanola
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Kata Galić
(mentor)