Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 308872

Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na tehnološku kvalitetu korijena šećerne repe


Andreata-Koren, Marcela; Augustinović, Zvjezdana; Ivanek-Martinčić, Marijana; Peremin-Volf, Tomislava; Špoljar, Andrija
Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na tehnološku kvalitetu korijena šećerne repe // Sjemenarstvo - Zagreb, 18 (2001), 1-2; 57-68 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 308872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na tehnološku kvalitetu korijena šećerne repe
(Influence of sugarbeet seed treatment and sowing distance on technological quality of sugar beet)

Autori
Andreata-Koren, Marcela ; Augustinović, Zvjezdana ; Ivanek-Martinčić, Marijana ; Peremin-Volf, Tomislava ; Špoljar, Andrija

Izvornik
Sjemenarstvo - Zagreb (1330-0121) 18 (2001), 1-2; 57-68

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
šećerna repa ; dorada sjemena ; razmak u redu ; kvaliteta korijena ; sadržaj Na ; K i alfa-amino dušika ; tehnološki prinos šećera
(sugar beet ; seed treatment ; distance in a row ; root quolity ; content of sodium ; pottassium and alfa-amino nitrogen ; technological sugar yield)

Sažetak
U dvogodišnjem istraživanju ispitivan je utjecaj tri načina dorade sjemena (poliranje, piliranje, inkrustracija) i tri razmaka sjetve u redu (6, 12, 18 cm) na sadržaj Na, K, alfa-amino dušika, iskorištenje šećera i tehnološki prinos šećera. Varijante sijane na 18 cm pretstavljale su sjetvu na konačan skolop, aone na 6 i 12 cm prorijeđivane su nakon nicanja. Razmak između redva iznosio je 50 cm. ispitivani čimbenici nisu imali statistički opravdan utjecaj na sadržaj glavnih nešećera, kao ni na iskorištenje na repu i na digestiju, iako je najbolje rezultate polučilo inkrustrirano sjeme a najlošije sjetva na 18 cm razmaka u redu. Dorada sjemena i razmak sjetve nisu imali signifikantan utjecaj na tehnološki prinos šećera.U 1991. Najveći tehnološki prinos postignut je sjetvom inkrustriranog sjemena, a najniža količina šećera dobivena je sjetvom na 18 cm. U 1992. upotreba inkrustriranog sjemena postiglo se također više šećera u odnosu na polirano i pilirano sjeme. Iste godine sjetvom na 18 cm postignut je najmanji tehnološki prinos šećera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Andreata-Koren, Marcela; Augustinović, Zvjezdana; Ivanek-Martinčić, Marijana; Peremin-Volf, Tomislava; Špoljar, Andrija
Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na tehnološku kvalitetu korijena šećerne repe // Sjemenarstvo - Zagreb, 18 (2001), 1-2; 57-68 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Andreata-Koren, M., Augustinović, Z., Ivanek-Martinčić, M., Peremin-Volf, T. & Špoljar, A. (2001) Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na tehnološku kvalitetu korijena šećerne repe. Sjemenarstvo - Zagreb, 18 (1-2), 57-68.
@article{article, author = {Andreata-Koren, Marcela and Augustinovi\'{c}, Zvjezdana and Ivanek-Martin\v{c}i\'{c}, Marijana and Peremin-Volf, Tomislava and \v{S}poljar, Andrija}, year = {2001}, pages = {57-68}, keywords = {\v{s}e\'{c}erna repa, dorada sjemena, razmak u redu, kvaliteta korijena, sadr\v{z}aj Na, K i alfa-amino du\v{s}ika, tehnolo\v{s}ki prinos \v{s}e\'{c}era}, journal = {Sjemenarstvo - Zagreb}, volume = {18}, number = {1-2}, issn = {1330-0121}, title = {Utjecaj na\v{c}ina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na tehnolo\v{s}ku kvalitetu korijena \v{s}e\'{c}erne repe}, keyword = {\v{s}e\'{c}erna repa, dorada sjemena, razmak u redu, kvaliteta korijena, sadr\v{z}aj Na, K i alfa-amino du\v{s}ika, tehnolo\v{s}ki prinos \v{s}e\'{c}era} }
@article{article, author = {Andreata-Koren, Marcela and Augustinovi\'{c}, Zvjezdana and Ivanek-Martin\v{c}i\'{c}, Marijana and Peremin-Volf, Tomislava and \v{S}poljar, Andrija}, year = {2001}, pages = {57-68}, keywords = {sugar beet, seed treatment, distance in a row, root quolity, content of sodium, pottassium and alfa-amino nitrogen, technological sugar yield}, journal = {Sjemenarstvo - Zagreb}, volume = {18}, number = {1-2}, issn = {1330-0121}, title = {Influence of sugarbeet seed treatment and sowing distance on technological quality of sugar beet}, keyword = {sugar beet, seed treatment, distance in a row, root quolity, content of sodium, pottassium and alfa-amino nitrogen, technological sugar yield} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font