Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 308627

Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa


Mežnarić, Nikola
Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 308627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
(Modeling of Solid -Liquid Extraction Kinetic of Total Polyphenols from Grape Seed)

Autori
Mežnarić, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2007

Stranica
43

Mentor
Tomas, Srećko

Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija; matematičko modeliranje; ukupni polifenoli;
(solid-liquid extraction; mathematical modeling; total polyphenols; grape seeds)

Sažetak
Preradom grožđa u proizvode (vino, sokove) nastaju velike količine čvrstog otpadnog materijala (sjemenke, kožica, peteljke) koji predstavlja jeftin i dobar izvor prirodnih aktivnih spojeva. U ovom radu ispitivana je mogućnost primjene tri matematička modela (Pelegov, Pageov, Logaritamski model) za opisivanje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa sorte Frankovka . Kinetika ekstrakcije praćena je na različitim temperaturama (25 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C, 80) °C i veličini čestica (<0, 63) mm tijekom 200 minuta i omjerom kruto-tekuće 40 ml/g. 50%-tne vodena otopina etanola korištena je kao otapalo tijekom praćenja kinetike ekstrakcije budući da se ispitivanjem efikasnosti različitih otapala (voda, 50%, -tne 70%-tne i 96%-tne vodene otopine etanola) pokazala kao najučinkovitija. Određivanjem boje ekstrakata željela se utvrditi moguća ovisnost promjene boje ekstrakata i koncentracije ekstrahiranih ukupnih polifenola. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je mikro Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda. Sva tri primijenjena modela prikladna su za modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije provedene pri eksperimentalnim uvjetima. Utvrđena je pozitivna korelacija između ukupne promjene boje i koncentracije ekstrahiranih polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mežnarić, Nikola
Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Mežnarić, N. (2007) 'Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\v{z}nari\'{c}, Nikola}, year = {2007}, pages = {43}, keywords = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, matemati\v{c}ko modeliranje, ukupni polifenoli, }, title = {Modeliranje kinetike kruto-teku\'{c}e ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki gro\v{z}\dja}, keyword = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, matemati\v{c}ko modeliranje, ukupni polifenoli, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\v{z}nari\'{c}, Nikola}, year = {2007}, pages = {43}, keywords = {solid-liquid extraction, mathematical modeling, total polyphenols, grape seeds}, title = {Modeling of Solid -Liquid Extraction Kinetic of Total Polyphenols from Grape Seed}, keyword = {solid-liquid extraction, mathematical modeling, total polyphenols, grape seeds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font