Pregled bibliografske jedinice broj: 308627
Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 308627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
(Modeling of Solid -Liquid Extraction Kinetic of Total Polyphenols from Grape Seed)
Autori
Mežnarić, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2007
Stranica
43
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija; matematičko modeliranje; ukupni polifenoli;
(solid-liquid extraction; mathematical modeling; total polyphenols; grape seeds)
Sažetak
Preradom grožđa u proizvode (vino, sokove) nastaju velike količine čvrstog otpadnog materijala (sjemenke, kožica, peteljke) koji predstavlja jeftin i dobar izvor prirodnih aktivnih spojeva. U ovom radu ispitivana je mogućnost primjene tri matematička modela (Pelegov, Pageov, Logaritamski model) za opisivanje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa sorte Frankovka . Kinetika ekstrakcije praćena je na različitim temperaturama (25 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C, 80) °C i veličini čestica (<0, 63) mm tijekom 200 minuta i omjerom kruto-tekuće 40 ml/g. 50%-tne vodena otopina etanola korištena je kao otapalo tijekom praćenja kinetike ekstrakcije budući da se ispitivanjem efikasnosti različitih otapala (voda, 50%, -tne 70%-tne i 96%-tne vodene otopine etanola) pokazala kao najučinkovitija. Određivanjem boje ekstrakata željela se utvrditi moguća ovisnost promjene boje ekstrakata i koncentracije ekstrahiranih ukupnih polifenola. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je mikro Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda. Sva tri primijenjena modela prikladna su za modeliranje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije provedene pri eksperimentalnim uvjetima. Utvrđena je pozitivna korelacija između ukupne promjene boje i koncentracije ekstrahiranih polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Srećko Tomas
(mentor)