Pregled bibliografske jedinice broj: 308557
Popularno uvjerenje o željezom bogatim namirnicama u usporedbi sa stvarnim sadržajem
Popularno uvjerenje o željezom bogatim namirnicama u usporedbi sa stvarnim sadržajem, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 308557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Popularno uvjerenje o željezom bogatim namirnicama u usporedbi sa stvarnim sadržajem
(Popular beliefs about iron rich foods compared with actuals levels of the element)
Autori
Škripić, Svjetlana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
01.12
Godina
2006
Stranica
44
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
namirnice; razina željeza; atomska apsorpcijska spektrometrija; anemija; žene
(foods; level of iron; atomic absorption spectrometry; anemia; women)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je utvrditi popularno uvjerenje o namirnicama bogatim željezom, te odrediti stvarni udio željeza u tim namirnicama. Istraživanje je uključivalo anketiranje 50 žena iz radne populacije s područja Osijeka. Prema rezultatima ankete, odabrano je 10 najčešće navođenih namirnica, te im je plamenom tehnikom atomskog apsorpcijskog spektrofotometra određena stvarna količina željeza. Utvrđeno je da najveći broj ispitanica smatra povrće i voće najbogatijim izvorima željeza, što je u suprotnosti sa stvarnim vrijednostima. Konačni status željeza u organizmu ovisi i o nizu čimbenika koji pospješuju ili inhibiraju njegovu apsorpciju, te je ispitana informiranost ispitanica u tom pogledu. Polovica ispitanica ne zna ništa o oblicima željeza i sastojcima hrane koji utječu na apsorpciju ovog elementa. Čak 78% ispitanica vjeruje da je povrće jednako dobar izvor željeza kao meso. Također je utvrđeno da ispitanice koje su bolovale od anemije uslijed nedostatka željeza ne znaju dovoljno o izvorima željeza. Sve upućuje na potrebu specifične prehrambene edukacije, naročito žena u reproduktivnoj dobi koje su podložnije ovoj bolesti i u velikom broju od nje obolijevaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija