Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 308556

Toksikološki rizici konzumiranja rakije od šljiva proizvedene na tradicionalan način


Kunovac, Darko
Toksikološki rizici konzumiranja rakije od šljiva proizvedene na tradicionalan način, 2007., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 308556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Toksikološki rizici konzumiranja rakije od šljiva proizvedene na tradicionalan način
(Toxicological risks of consuming plum brandy produced in a traditional way)

Autori
Kunovac, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.07

Godina
2007

Stranica
128

Mentor
Klapec, Tomislav

Ključne riječi
rakija od šljiva; elektronska denzimetrija; plinska kromatografija (GC-FID); plinska kromatografija s masenom spektrometrijom (GC-MS); volumetrija; atomska apsorpciona spektrometrija; senzorska analiza; etanol; metanol; cijanovodična kiselina; bakar; cink; etil karbamat
(plum brandy; electronic densimetry; gas chromatography (GC-FID); gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS); volumetry; atomic absorption spectrometry (AAS); sensory analysis; ethanol; methanol; hydrocyanic acid; copper; zinc; ethyl carbamate)

Sažetak
Ispitan je udio i unos odabranih toksikanata domaćom rakijom s područja Slavonije i Baranje. Etanol je određen elektronskom denzimetrijom, metanol plinskom kromatografijom, cijanovodična kiselina volumetrijski, bakar i cink atomskom apsorpcionom spektrometrijom te etil karbamat plinskom kromatografijom sa spektrometrom masa. Provedena je senzorska ocjena parametara kvalitete te statističkom analizom istražena povezanost količine kontaminanata i veza s rezultatima senzorske ocjene. Anketirano je tristotinjak ispitanika iz radne populacije s ciljem utvrđivanja prosječne učestalosti konzumacije i uobičajene unesene količine domaće rakije od šljiva i toksina koje sadrži. Prema rezultatima analize toksikanata, 58% ispitanih uzoraka ne zadovoljava zahtjevima važećeg pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti. Povećanje koncentracije bakra povezano je s višim razinama etil karbamata i cinka. Većina rakija je prosječne organoleptičke kvalitete, pri čemu su bolje ocijenjene rakije od sorte Bistrica. Lošiji indikatori senzorske kakvoće (boja i specifična aroma) povezani su s povećanjem udjela metanola odnosno bakra. Pod uvjetom da piju samo domaću rakiju, 63, 5% konzumenata pije umjereno, 16, 3% pretjeruje, povremenom pijančevanju se odaje 12, 2%, dok 8% konstantno prekomjerno pije. Više od petine konzumenata je izloženo akutnoj intoksikaciji etanolom, a svi metanolom. Kronična intoksikacija etanolom se javlja u 8% konzumenata. Unos etil karbamata predstavlja relevantni toksični potencijal kod svih konzumenata. Rezultati ukazuju na potrebu edukacije proizvođača tradicionalne rakije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kunovac, Darko
Toksikološki rizici konzumiranja rakije od šljiva proizvedene na tradicionalan način, 2007., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Kunovac, D. (2007) 'Toksikološki rizici konzumiranja rakije od šljiva proizvedene na tradicionalan način', magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kunovac, Darko}, year = {2007}, pages = {128}, keywords = {rakija od \v{s}ljiva, elektronska denzimetrija, plinska kromatografija (GC-FID), plinska kromatografija s masenom spektrometrijom (GC-MS), volumetrija, atomska apsorpciona spektrometrija, senzorska analiza, etanol, metanol, cijanovodi\v{c}na kiselina, bakar, cink, etil karbamat}, title = {Toksikolo\v{s}ki rizici konzumiranja rakije od \v{s}ljiva proizvedene na tradicionalan na\v{c}in}, keyword = {rakija od \v{s}ljiva, elektronska denzimetrija, plinska kromatografija (GC-FID), plinska kromatografija s masenom spektrometrijom (GC-MS), volumetrija, atomska apsorpciona spektrometrija, senzorska analiza, etanol, metanol, cijanovodi\v{c}na kiselina, bakar, cink, etil karbamat}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kunovac, Darko}, year = {2007}, pages = {128}, keywords = {plum brandy, electronic densimetry, gas chromatography (GC-FID), gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS), volumetry, atomic absorption spectrometry (AAS), sensory analysis, ethanol, methanol, hydrocyanic acid, copper, zinc, ethyl carbamate}, title = {Toxicological risks of consuming plum brandy produced in a traditional way}, keyword = {plum brandy, electronic densimetry, gas chromatography (GC-FID), gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS), volumetry, atomic absorption spectrometry (AAS), sensory analysis, ethanol, methanol, hydrocyanic acid, copper, zinc, ethyl carbamate}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font