Pregled bibliografske jedinice broj: 308556
Toksikološki rizici konzumiranja rakije od šljiva proizvedene na tradicionalan način
Toksikološki rizici konzumiranja rakije od šljiva proizvedene na tradicionalan način, 2007., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 308556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toksikološki rizici konzumiranja rakije od šljiva proizvedene na tradicionalan način
(Toxicological risks of consuming plum brandy produced in a traditional way)
Autori
Kunovac, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.07
Godina
2007
Stranica
128
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
rakija od šljiva; elektronska denzimetrija; plinska kromatografija (GC-FID); plinska kromatografija s masenom spektrometrijom (GC-MS); volumetrija; atomska apsorpciona spektrometrija; senzorska analiza; etanol; metanol; cijanovodična kiselina; bakar; cink; etil karbamat
(plum brandy; electronic densimetry; gas chromatography (GC-FID); gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS); volumetry; atomic absorption spectrometry (AAS); sensory analysis; ethanol; methanol; hydrocyanic acid; copper; zinc; ethyl carbamate)
Sažetak
Ispitan je udio i unos odabranih toksikanata domaćom rakijom s područja Slavonije i Baranje. Etanol je određen elektronskom denzimetrijom, metanol plinskom kromatografijom, cijanovodična kiselina volumetrijski, bakar i cink atomskom apsorpcionom spektrometrijom te etil karbamat plinskom kromatografijom sa spektrometrom masa. Provedena je senzorska ocjena parametara kvalitete te statističkom analizom istražena povezanost količine kontaminanata i veza s rezultatima senzorske ocjene. Anketirano je tristotinjak ispitanika iz radne populacije s ciljem utvrđivanja prosječne učestalosti konzumacije i uobičajene unesene količine domaće rakije od šljiva i toksina koje sadrži. Prema rezultatima analize toksikanata, 58% ispitanih uzoraka ne zadovoljava zahtjevima važećeg pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti. Povećanje koncentracije bakra povezano je s višim razinama etil karbamata i cinka. Većina rakija je prosječne organoleptičke kvalitete, pri čemu su bolje ocijenjene rakije od sorte Bistrica. Lošiji indikatori senzorske kakvoće (boja i specifična aroma) povezani su s povećanjem udjela metanola odnosno bakra. Pod uvjetom da piju samo domaću rakiju, 63, 5% konzumenata pije umjereno, 16, 3% pretjeruje, povremenom pijančevanju se odaje 12, 2%, dok 8% konstantno prekomjerno pije. Više od petine konzumenata je izloženo akutnoj intoksikaciji etanolom, a svi metanolom. Kronična intoksikacija etanolom se javlja u 8% konzumenata. Unos etil karbamata predstavlja relevantni toksični potencijal kod svih konzumenata. Rezultati ukazuju na potrebu edukacije proizvođača tradicionalne rakije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(mentor)