Pregled bibliografske jedinice broj: 308498
Ekonomska analiza uzgoja salate (Lactuca sativa L.) u različitim sustavima gospodarenja
Ekonomska analiza uzgoja salate (Lactuca sativa L.) u različitim sustavima gospodarenja // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, LI (2006), 57/2; 195-202 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 308498 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomska analiza uzgoja salate (Lactuca sativa L.) u različitim sustavima gospodarenja
(Economical analyses of lettuce (Lactuca sativa L.) growing in different management systems)
Autori
Oplanić, Milan ; Ban, Dean ; Ilak Peršurić, Anita Silvana
Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) LI
(2006), 57/2;
195-202
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
salata (Lactuca sativa L.); ekonomska analiza; konvencionalna proizvodnja; održiva proizvodnja; ekološka proizvodnja
(Lettuce (Lactuca sativa L.); economic analysis; conventional; sustainable; ecological production)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je utvrditi ekonomsku uspješnost ekološkog, održivog i konvencionalnog sustava proizvodnje na primjeru salate u mediteranskom i goranskom području RH. Konvencionalnu proizvodnju karakterizira visok stupanj kemizacije, usko specijalizirani posjedi, visoki prinosi i niski troškovi po jedinici proizvoda. Međutim, ovakva proizvodnja povlači za sobom niz rizičnih zahvata koji mogu imati negativne posljedica za okoliš i zdravlje ljudi. Istraživanja nekih autora ukazuju na mogućnost uzgoja povrća alternativnim sustavima, manje rizičnih za okoliš uz zadovoljavajuću ekonomsku uspješnost. Poljski su pokusi postavljeni na obiteljskim gospodarstvima u Istarskoj županiji gdje su podaci prikupljeni tijekom 2002. i 2003. godine te u Ličko-senjskoj županiji tijekom 2003. i 2004. godine. Salata je uzgajana u tri sustava proizvodnje (ekološki, održivi i konvencionalni), čije su glavne razlike (gnojidba, upotreba pesticida i malčiranje) definirane prije postavljanja pokusa. Prilikom izvođenja pokusa bilježeni su svi utrošci rada ljudi i strojeva te materijala, zasebno za svaki sustav proizvodnje i vrstu povrća. Ekonomskom je analizom ustanovljeno da u proizvodnji salate na lokaciji Pula ne postoje značajnije razlike u visini proizvodnih troškova kako promatrano po sustavima proizvodnje, tako i po godinama. Cijena koštanja salate u pojedinom sustavu proizvodnje u prvom je redu posljedica prinosa, pa je tako najniža cijena koštanja evidentirana kod salate proizvedene održivim sustavom. Cijena koštanja salate u ekološkom sustavu proizvodnje je u odnosu na ostala dva sustava viša za 50-80% u 2002. godini, odnosno od 15-25% u 2003. godini. Ekonomskom analizom proizvodnje salate na lokaciji Švica (Otočac) u obje su godine ustanovljeni najviši troškovi u konvencionalnom sustavu, a najniži u ekološkom. Cijena koštanja salate najniža je kod salate proizvedene održivim sustavom i u prosjeku je iznosila 4, 49 kn/kg u 2003. godini, odnosno 4, 27 kn/kg u 2004. godini. Cijena koštanja ekološki proizvedene salate viša je za oko 51% u 2003. godini, odnosno za oko 80% u 2004. godini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts