Pregled bibliografske jedinice broj: 308464
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode // Zbornik radova sa naučnog skupa "AGROTECH" Gradačac / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, 2007. str. 19-25 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 308464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode
(Development and evaluation of a new flavoured spring water)
Autori
Perl Pirički, Antonija ; Gajari, Davorka ; Primorac, Ljiljana ; Penava, Lenkica ; Gajari, Aleksandra ; Mandić, Milena, L. ; Flanjak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova sa naučnog skupa "AGROTECH" Gradačac
/ Jašić, Midhat - Tuzla, 2007, 19-25
Skup
AgroTECH savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 30.08.2006. - 03.09.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aromatizirana voda; senzorsko ocjenjivanje
(flavoured spring water; sensory evaluation)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je razviti novu aromatiziranu vodu za piće sa dva voćna okusa. U procjeni senzorskih karakteristika sudjelovala je panel skupina od sedam treniranih senzorskih analitičara čiji je zadatak bio odabrati okus koji najbolje odgovara već postojećoj aromatiziranoj vodi s okusom jagode. Ispitivani su sljedeći okusi: lubenica, rabarbara, plod bazge, cvijet bazge, kivi i višnja. Izabrana je voda s okusom jagode i lubenice. Nadalje je zadatak bio odabrati sladilo, njegovu koncentraciju, odabrati koncentraciju limunske kiseline, te koncentracije aroma lubenice i jagode. Najbolji senzorski profil imala je voda kojoj je dodana fruktoza kao sladilo u koncentraciji 25 g/l, limunska kiselina 1, 45 g/l, aroma lubenice u koncentraciji 0, 15 g/l i aroma jagode 0, 55 g/l. Na kraju je konačno formuliran proizvod uspoređen s već postojećim sličnim proizvodima na tržištu. Premda je laboratorijski pripravak bio u popunosti konkurentan, ipak je za dokazivanje ovakve pretpostavke potrebno provesti ispitivanje tržišta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Davorka Gajari
(autor)
Antonija Perl Pirički
(autor)
Ivana Flanjak
(autor)
Milena Mandić
(autor)
Ljiljana Primorac
(autor)
Lenkica Penava
(autor)