Pregled bibliografske jedinice broj: 307068
Ispitivanje fenolnog sastava antioksidacijskih svojstava sokova i ekstrakata maline i kupine
Ispitivanje fenolnog sastava antioksidacijskih svojstava sokova i ekstrakata maline i kupine // Bilten XI. Međunarodne tehnologijade / Žepić, Mario (ur.).
Rovinj: Organizacijski odbor XI. Međunarodne tehnologijade, 2007. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 307068 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje fenolnog sastava antioksidacijskih svojstava sokova i ekstrakata maline i kupine
(Determination of the phenolic content and antioxidant capacity of mulberry and cranberry juices and extracts)
Autori
Kovačević, Danijela ; Generalić, Ivana ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Bilten XI. Međunarodne tehnologijade
/ Žepić, Mario - Rovinj : Organizacijski odbor XI. Međunarodne tehnologijade, 2007
Skup
XI. Međunarodna tehnologijade (11 ; 2007)
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 28.05.2007. - 04.06.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
malina; kupina; fenolni sastav; antioksidansi
(mulberry; blackberry; phenolic content; antioxidants)
Sažetak
Brojne studije do danas pokazale su da je rizik od bolesti krvožilnog sustava i nekih vrsta raka znatno manji na području Mediterana što se pripisuje specifičnostima mediteranske prehrane koja, pored ostalog, obiluje svježim voćem i povrćem. Upravo je voće i povrće bogat izvor mikronutrijenata, osobito polifenolnih spojeva, s dobrim antioksidacijskim svojstvima. U ovom radu istraženi su fenolni sastav i antioksidacijska svojstva svježih sokova i alkoholnih ekstrakata bobičastog voća- maline i kupine. Ekstrakti plodova voća dobiveni su primjenom tri različite metode ; maceracija uz miješanje (6 h), maceracija u trajanju 48 h i maceracija u ultrazvučnoj kupelji (5 min). Ekstrakti su kao i sokovi podvrgnuti daljnim ispitivanjima. Analize fenolnog sastava uključuju određivanje ukupnih fenola, i flavonoida kolorimetrijskom metodom po Folin-Ciocalteu (prije i nakon taloženja s formaldehidom), te ukupnih antocijana metodom "izbjeljivanja s bisulfitom". Za određivanje antioksidacijskih svojstava korištene su dvije spektrofotometrijske metode: metoda FRAP (redukcijska snaga) i metoda određivanja učinkovitosti "hvatanja" slobodnih radikala pri čemu je korište stabilni DPPH radikal (1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil. Svi analizirani uzorci su pokazali izrazito visoki udio ukupnih fenola i flavonoida, a posljedično tome i vrlo visoku antioksidacijsku aktivnost. Ipak znatno veći udio fenolnih spojeva i bolju antioksidacijsku aktivnost pokazali su sok i ekstrakt kupine u odnosu na uzorke maline. Od primjenjenih metoda ekstrakcije najučinkovitijom se pokazala maceracija u trajanju od 48 sati, dok je najslabija ekstrakcija postignuta primjenom ultrazvuka. Dobiveni rezultati još jednom potvrđuju činjenicu da konzumacijom svježeg voća, osobito bobiučastog voća, unosimo u naš organizam vrlo vrijedne fitokemikalije-polifenole s izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima. Posebno se plodovi kupine mogu smatrati bogatim izvorom prijeko potrebnih antioksidansa za koje se danas smatra da imaju preventivno djelovanje nastanku i razvoju različitih oboljenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Mentor: Katalinić, Višnja
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split