Pregled bibliografske jedinice broj: 30699
Promjene kakvoće mišića u jednogodišnjeg šaranskog mlađa tijekom zimovanja
Promjene kakvoće mišića u jednogodišnjeg šaranskog mlađa tijekom zimovanja // Slatkovodno ribarstvo Hrvatske na pragu novog tisućljeća / Opačak, Anđelko (ur.).
Osijek: HGK Županijska komora Osijek, 1999. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 30699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene kakvoće mišića u jednogodišnjeg šaranskog mlađa tijekom zimovanja
(Changes in the quality of muscles in one year old carp fry in winter period)
Autori
Opačak, Anđelko ; Stević, Ivan ; Kajgana, Ljubomir ; Silađi, Darko ; Budiša, Nevenka ; Canecki, Katica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Slatkovodno ribarstvo Hrvatske na pragu novog tisućljeća
/ Opačak, Anđelko - Osijek : HGK Županijska komora Osijek, 1999
Skup
II.nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanjem Ribarski dani "Osijek'99"
Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 08.04.1999. - 09.04.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zimovanje; šaranski mlađ; kakvoća mišića
(winter period; carp fry; muscle quality)
Sažetak
Istraživanja su provedena tijekom zimskog razdoblja 1997./1998., u proizvodnim uvjetima na objektima Ribnjak 1905. d.d., Našice. Jednogodišnji šaranski mlađ različite ind. mase od najniže 35,00 g. kom i do najviše 71,66 g. kom, podjeljen je u pet pokusnih skupina.Zimovanje je provedeno u kavezima koji su bili smješteni u jedan mladičnjak površine 6 ha i prosječne dubine vode 1,8 m. Kemijske analize mišića obavljene su i prije i nakon zimovanja u laboratoriju TSH Valpovka iz Valpova. Faktor kondicije izračunat je Fultonovom formulom. Utvrđeno je signifikantno (P<0,05) smanjenje masti, te povećanjae vode u mišićima tijekom zimovanja, dok se sadržaj bjelančevina i pepela statistički nije značajno promijenio (P>0,05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo