Pregled bibliografske jedinice broj: 306519
Određivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.) i luka (Allium cepa L.)
Određivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.) i luka (Allium cepa L.), 2007., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 306519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.) i luka (Allium cepa L.)
(DETERMINATION OF COMPOSITION, MUCOADHESIVE PROPERTIES AND ANTIOXIDATIVE ACTIVITY IN EXSTRACTS OF GARLIC (ALLIUM SATIVUM L.) AND ONION (ALLIUM CEPA L.))
Autori
Rižanji, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.06
Godina
2007
Stranica
48
Mentor
Zovko, Marijana
Neposredni voditelj
Jug, Mario
Ključne riječi
Češnjak; luk; mukoadhezivnost; sadržaj šećera; antioksidativno djelovanje; polifenoli; aminokiseline
(Garlic; onion; mucoadhesity; sugar content; antioxidave activity; polyphenols; aminoacids)
Sažetak
U radu je ispitivan sastav, mukoadhezivnost i antioksidativno djelovanje ekstrakata droga Allii sativi bulbus i Allii cepae bulbus. Ekstrakcija je vršena pomoću vode i 20 %-tnog etanola, te su nakon postupka liofilizacije dobivena četiri ekstrakta.Da bi se utvrdila nutritivna vrijednost droga vršeno je kvalitativno ispitivanje aminokiselina tankoslojnom kromatografijom. Usporedbom s poredbenim supstancijama ustanovljena je prisutnost Lys, Hys, Gly, Glu, Tyr, Val i Leu u ekstraktima češnjaka, te uz navedene aminokiseline i Ala i Phe u ekstraktima luka.Ekstrakti češnjaka i luka bogati su polisaharidima, spojevima koji često pokazuju mukoadhezivna svojstva. Količina šećera u ekstraktima ispitana je spektrofotometrijski, a mukoadhezivnost mjerenjem rada adhezije. Iako su svi ekstrakti sadržavali značajnu količinu šećera (preko 60 %), zbog nemogućnosti kompresije ekstrakata luka, ispitivanje mukoadhezivnosti vršeno je samo s ekstraktima češnjaka. Oba ekstrakta češnjaka pokazuju umjerena mukoadhezivna svojstva.Kao dodatno poželjno svojstvo spektrofotometrijski je ispitano i antioksidativno djelovanje ekstrakata češnjaka i luka te količina fenolnih spojeva za koje je poznato da mogu djelovati kao antioksidansi. U ispitivanju antioksidativne aktivnosti etanolni ekstrakt luka, koji je bio i najbogatiji fenolnim spojevima, je pokazao najjače antioksidativno djelovanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb