Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 306519

Određivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.) i luka (Allium cepa L.)


Rižanji, Marija
Određivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.) i luka (Allium cepa L.), 2007., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 306519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.) i luka (Allium cepa L.)
(DETERMINATION OF COMPOSITION, MUCOADHESIVE PROPERTIES AND ANTIOXIDATIVE ACTIVITY IN EXSTRACTS OF GARLIC (ALLIUM SATIVUM L.) AND ONION (ALLIUM CEPA L.))

Autori
Rižanji, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.06

Godina
2007

Stranica
48

Mentor
Zovko, Marijana

Neposredni voditelj
Jug, Mario

Ključne riječi
Češnjak; luk; mukoadhezivnost; sadržaj šećera; antioksidativno djelovanje; polifenoli; aminokiseline
(Garlic; onion; mucoadhesity; sugar content; antioxidave activity; polyphenols; aminoacids)

Sažetak
U radu je ispitivan sastav, mukoadhezivnost i antioksidativno djelovanje ekstrakata droga Allii sativi bulbus i Allii cepae bulbus. Ekstrakcija je vršena pomoću vode i 20 %-tnog etanola, te su nakon postupka liofilizacije dobivena četiri ekstrakta.Da bi se utvrdila nutritivna vrijednost droga vršeno je kvalitativno ispitivanje aminokiselina tankoslojnom kromatografijom. Usporedbom s poredbenim supstancijama ustanovljena je prisutnost Lys, Hys, Gly, Glu, Tyr, Val i Leu u ekstraktima češnjaka, te uz navedene aminokiseline i Ala i Phe u ekstraktima luka.Ekstrakti češnjaka i luka bogati su polisaharidima, spojevima koji često pokazuju mukoadhezivna svojstva. Količina šećera u ekstraktima ispitana je spektrofotometrijski, a mukoadhezivnost mjerenjem rada adhezije. Iako su svi ekstrakti sadržavali značajnu količinu šećera (preko 60 %), zbog nemogućnosti kompresije ekstrakata luka, ispitivanje mukoadhezivnosti vršeno je samo s ekstraktima češnjaka. Oba ekstrakta češnjaka pokazuju umjerena mukoadhezivna svojstva.Kao dodatno poželjno svojstvo spektrofotometrijski je ispitano i antioksidativno djelovanje ekstrakata češnjaka i luka te količina fenolnih spojeva za koje je poznato da mogu djelovati kao antioksidansi. U ispitivanju antioksidativne aktivnosti etanolni ekstrakt luka, koji je bio i najbogatiji fenolnim spojevima, je pokazao najjače antioksidativno djelovanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Jug (mentor)

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rižanji, Marija
Određivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.) i luka (Allium cepa L.), 2007., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Rižanji, M. (2007) 'Određivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.) i luka (Allium cepa L.)', diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ri\v{z}anji, Marija}, year = {2007}, pages = {48}, keywords = {\v{C}e\v{s}njak, luk, mukoadhezivnost, sadr\v{z}aj \v{s}e\'{c}era, antioksidativno djelovanje, polifenoli, aminokiseline}, title = {Odre\djivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti ekstrakata \v{c}e\v{s}njaka (Allium sativum L.) i luka (Allium cepa L.)}, keyword = {\v{C}e\v{s}njak, luk, mukoadhezivnost, sadr\v{z}aj \v{s}e\'{c}era, antioksidativno djelovanje, polifenoli, aminokiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ri\v{z}anji, Marija}, year = {2007}, pages = {48}, keywords = {Garlic, onion, mucoadhesity, sugar content, antioxidave activity, polyphenols, aminoacids}, title = {DETERMINATION OF COMPOSITION, MUCOADHESIVE PROPERTIES AND ANTIOXIDATIVE ACTIVITY IN EXSTRACTS OF GARLIC (ALLIUM SATIVUM L.) AND ONION (ALLIUM CEPA L.)}, keyword = {Garlic, onion, mucoadhesity, sugar content, antioxidave activity, polyphenols, aminoacids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font