Pregled bibliografske jedinice broj: 306515
Ispitivanje antioksidativne vrijednosti kombiniranih antidijabetičkih pripravaka
Ispitivanje antioksidativne vrijednosti kombiniranih antidijabetičkih pripravaka, 2007., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 306515 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje antioksidativne vrijednosti kombiniranih antidijabetičkih pripravaka
(Determination of antioxidant activity in herbal antidiabetic products)
Autori
Ahel, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2007
Stranica
43
Mentor
Zovko, Marijana
Ključne riječi
antidijabetički pripravci; oksidativni stres u dijabetesu; antioksidativna aktivnost; fenoli; flavonoidi
(antidiabetic products; oxidative stress in diabetes; antioxidant activity; phenols; flavonoids)
Sažetak
U radu je ispitana antioksidativna aktivnost, te sadržaj fenola i flavonoida dva komercijalna antidijabetička pripravka ; Antidijabetis čaja i Antidijabetis-čaja u granulama. Uvodni dio rada opisuje nastanak i djelovanje slobodnih radikala, ulogu antioksidansa, mehanizme oksidativnog stresa u dijabetesu, karakteristike fenola i flavonoida, te neke osnovne informacije o biljkama, koje ulaze u sastav ispitivanih pripravaka.Antioksidativna aktivnost ispitana je in vitro primjenom 3 različite metode ; određivanjem redukcijske sposobnosti, antiradikalne aktivnosti i β -karoten-linoleatnim testom, te uspoređena s antioksidativnom aktivnosti sintetskog antioksidansa, butiliranog hidroksianisola (BHA). Spektrofotometrijski je određen i sadržaj fenola i flavonoida, pod pretpostavkom da su ti spojevi glavni nosioci antioksidativne aktivnosti u biljkama. Utvrđen je sadržaj fenola i flavonoida u uzorcima. Čaj sadrži 4, 24 % fenola, od čega 0, 254 % čine flavonoidi, a kod granula je sadržaj tih spojeva puno manji (0, 04 %, odnosno 0, 009 %). Antioksidativna aktivnost je u skladu sa sadržajem fenolnih spojeva. Značajna antioksidativna aktivnost čaja utvrđena je tek pri višim koncentracijama u ispitivanju redukcijske sposobnosti i antiradikalne aktivnosti, međutim i dalje je slaba u odnosu na BHA. Granule u oba ispitivanja pokazuju vrlo malu, gotovo zanemarivu aktivnost. β -karoten-inoleatnim testom su, pak, dobiveni viši rezultati za oba uzorka. Sva ispitivanja ukazuju da ispitani antidijabetički preparat u formi čaja ima puno veću antioksidativnu vrijednost od preparata u granulama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(mentor)