Pregled bibliografske jedinice broj: 306483
Priprava modificiranih škrobova kukuruza acetiliranjem
Priprava modificiranih škrobova kukuruza acetiliranjem, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 306483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava modificiranih škrobova kukuruza acetiliranjem
(Preparation of modified corn starch by acetylation)
Autori
Hrešić Bernal, Antonio Vlado
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.04
Godina
2007
Stranica
48
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
Kukuruzni škrob; acetiliranje; termofizikalna svojstva; reološka svojstva
(Corn starch; acetylation; thermo physical properties; rheological properties)
Sažetak
U prehrambenoj industriji škrob se često koristi kao dodatak pri proizvodnji različitih proizvoda. Međutim, primjena nativnog škroba u velikoj mjeri je ograničena zbog nekih svojstava kao što su retrogradacija, sinereza, promjena viskoznosti i teksture tijekom skladištenja i dr. Stoga sve veću primjenu imaju modificirani škrobovi koji se proizvode modificiranjem škroba različitim kemijskim, fizikalnim te enzimskim postupcima. Cilj ovog istraživanja bio je pripraviti različite modificirane škrobove kukuruza postupkom acetiliranja s acetanhidridom te odrediti fizikalno-kemijska, termička i reološka svojstva pripravljenih modificiranih škrobova. Istraživanja reoloških svojstava provedena su primjenom rotacijskog viskozimetra, model DV III+ Digital Rheometer, Brookfield Engineering Laboratories, a termofizičkih svojstava primjenom diferencijalnog motridbenog kalorimetra (DMK), Mettler-Toledo DSC model 822e. Rezultati istraživanja pokazali su da se acetiliranjem snižava konzistencija paste kukuruznog škroba, s tim da je sniženje izraženije pri nižim stupnjevima acetilacije. Acetilirani škrobovi želatiniziraju pri nižim temperaturama i imaju niže entalpije želatinizacije od nativnih škrobova te imaju znatno manju tendenciju retrogradacije. Rezultati mjerenja kapaciteta bubrenja (KB) i indeksa topljivosti (IT) pokazali su da acetilirani škrobovi imaju veći KB i IT od nativnih škrobova pri svim temperaturama pri kojima je provedeno mjerenje (od 55 do 95 °C).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek