Pregled bibliografske jedinice broj: 30529
OPĆI PRINCIPI I PROIZVODI SUHE PRERADE KUKURUZA
OPĆI PRINCIPI I PROIZVODI SUHE PRERADE KUKURUZA, 1998. (ostalo).
CROSBI ID: 30529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPĆI PRINCIPI I PROIZVODI SUHE PRERADE KUKURUZA
(Principes and products of corn dry proocessing)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Izvornik
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
1998
Ključne riječi
suha prerada kukuruza; dijagram mljevenja
(dry processing of corn; milling diagram)
Sažetak
Istočna Hrvatska je najznačajniji proizvođač kukuruza u Republici Hrvatskoj, ali unatoč tome ne raspolaže nekim značajnijim kapacitetima za suhu preradu kukuruza (Đakovo, Beli Manastir, Vinkovci). Po svojim kemijskim i fizikalnim svojstvima kukuruz pruža velike mogućnosti za preradu za ljudsku prehranu s obzirom na prehrambenu vrijednost i mogućnost upotrebe s drugim prehrambenim proizvodima: voćem, povrćem, mesom, ribom, mlijekom i dr.Proizvodi suhe prerade kukuruza nalaze primjenu u proizvodnji instantiziranih snack proizvoda, ekstrudiranih proizvoda, pivarske krupice, , brašna za pekarske i tjesteničarske proizvode, ulja, te za stočnu hranu. Suhom praradom kukuruza ili meljavom dobivaju se kukuruzno brašno, kukuruzna krupica, klica i posije. U Hrvatskoj nije dovoljno razvijena ova vrsta prerade niti obimom, niti kvalitetom, pa se pored viška kukuruza i izvoza kukuruza, u Hrvatsku uvoze proizvodi suhe prerade kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)