Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 30506

Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza


Pozderović, Andrija
Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza, 1998. (ostalo).


CROSBI ID: 30506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza

Autori
Pozderović, Andrija

Izvornik
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo

Godina
1998

Ključne riječi
Kukuruz; mokra prerada kukuruza; proizvodi mokre prerade kukuruza; hidrolizati škroba; modifikati škroba
(.)

Sažetak
Kukuruz je najzastupljeniji ratarski proizvod u Hrvatskoj, a posebno u istočnoj Hrvatskoj. U pet Županija istočne Hrvatske proizvede se 51 % od proizvodnje kukuruza u Hrvatskoj. Hrvatska proizvodi godišnje preko dva milijuna tona kukuruza. Manji dio kukuruza se prerađuje suhom meljavom a ostalo se koristi za stočnu hranu i plasira u izvozu. Hrvatska nema mokru preradu kukuruza, proizvodi mokre prerade se uvoze. Mokrom preradom kukuruza se proizvodi škrob i vrijedni nusproizvodi gluten, klica, ekstrakt od močenja kukuruza i mekinje. Škrob se prodaje kao nativni škrob, međutim najvećim dijelom se prerađuje u hidrolizate škroba, modifikate škroba ili se koristi za proizvodnju alkohola i u pivovarstvu. Posebno vrijedni derivati škroba su hidrolizati koji se proizvode hidrolizom škroba, to su škrobni sirupi različitog sastava odnosno D.E., kristalna glukoza (dekstroza), visoko fruktozni sirup i druga sladila. Posljednjih dvadeset godina u razvijenim zapadnim zemljama i SAD-u smanjuje se potrošnja šećera saharoze, a povećava potrošnja škrobnih hidrolizata - škrobnih sladila posebno škrobnih sirupa i visokofruktoznog sirupa. U prehrambenim proizvodima dio saharoze se zamjenjuje dijelom s glukoznim sirupom zato što se ova smjesa čini više slatkom od svake komponente pojedinačno. Primjenom visokofruktoznog sirupa u prehrambenim proizvodima primjenom manjeg udjela ovog sladila od saharoze i drugih sladila dobije se ista ili veća slatkoća proizvoda. U referatu će biti dana materijalna bilansa proizvoda i nusproizvoda kod mokre prerade kukuruza u škrob i hidrolizate škroba.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija
Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza, 1998. (ostalo).
Pozderović, A. (1998) Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza. Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek. Ostalo.
@unknown{unknown, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija}, year = {1998}, keywords = {Kukuruz, mokra prerada kukuruza, proizvodi mokre prerade kukuruza, hidrolizati \v{s}kroba, modifikati \v{s}kroba}, title = {Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza}, keyword = {Kukuruz, mokra prerada kukuruza, proizvodi mokre prerade kukuruza, hidrolizati \v{s}kroba, modifikati \v{s}kroba} }
@unknown{unknown, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija}, year = {1998}, keywords = {.}, keyword = {.} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font