Pregled bibliografske jedinice broj: 30506
Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza
Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza, 1998. (ostalo).
CROSBI ID: 30506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza
Autori
Pozderović, Andrija
Izvornik
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
1998
Ključne riječi
Kukuruz; mokra prerada kukuruza; proizvodi mokre prerade kukuruza; hidrolizati škroba; modifikati škroba
(.)
Sažetak
Kukuruz je najzastupljeniji ratarski proizvod u Hrvatskoj, a posebno u istočnoj Hrvatskoj. U pet Županija istočne Hrvatske proizvede se 51 % od proizvodnje kukuruza u Hrvatskoj. Hrvatska proizvodi godišnje preko dva milijuna tona kukuruza. Manji dio kukuruza se prerađuje suhom meljavom a ostalo se koristi za stočnu hranu i plasira u izvozu. Hrvatska nema mokru preradu kukuruza, proizvodi mokre prerade se uvoze. Mokrom preradom kukuruza se proizvodi škrob i vrijedni nusproizvodi gluten, klica, ekstrakt od močenja kukuruza i mekinje. Škrob se prodaje kao nativni škrob, međutim najvećim dijelom se prerađuje u hidrolizate škroba, modifikate škroba ili se koristi za proizvodnju alkohola i u pivovarstvu. Posebno vrijedni derivati škroba su hidrolizati koji se proizvode hidrolizom škroba, to su škrobni sirupi različitog sastava odnosno D.E., kristalna glukoza (dekstroza), visoko fruktozni sirup i druga sladila. Posljednjih dvadeset godina u razvijenim zapadnim zemljama i SAD-u smanjuje se potrošnja šećera saharoze, a povećava potrošnja škrobnih hidrolizata - škrobnih sladila posebno škrobnih sirupa i visokofruktoznog sirupa. U prehrambenim proizvodima dio saharoze se zamjenjuje dijelom s glukoznim sirupom zato što se ova smjesa čini više slatkom od svake komponente pojedinačno. Primjenom visokofruktoznog sirupa u prehrambenim proizvodima primjenom manjeg udjela ovog sladila od saharoze i drugih sladila dobije se ista ili veća slatkoća proizvoda. U referatu će biti dana materijalna bilansa proizvoda i nusproizvoda kod mokre prerade kukuruza u škrob i hidrolizate škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113004
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(autor)