Pregled bibliografske jedinice broj: 304900
Sintetski glikokonjugati: modeli za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina
Sintetski glikokonjugati: modeli za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 56 (2007), 3; 115-122 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 304900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sintetski glikokonjugati: modeli za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina
(Synthetic Glycoconjugates: Models for Studying Interactions in Biomolecular Recognition and Sugar-Induced Modifications of Peptides/Proteins)
Autori
Horvat, Štefica
Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 56
(2007), 3;
115-122
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
glikokonjugati ; sinteza ; peptidi ; opioidi ; Maillard ; glikacija
(glycoconjugates ; synthesis ; peptides ; opioids ; Maillard ; glycation)
Sažetak
Raširenost kompleksnih ugljikohidrata i glikokonjugata u prirodi odraz je važnosti koju takvi spojevi imaju u procesima međustaničnog prijenosa informacija. Poznavanje složenih procesa na molekularnoj razini i struktura molekula koje su u njega uključene, preduvjeti su za razumijevanje uloge glikokonjugata u prirodi, te uspješnu intervenciju u slučaju bolesti, dakle za razvoj odgovarajućih terapeutika. Za bolje razumijevanje bioloških procesa u kojima sudjeluju kompleksne ugljikohidratne molekule od velike su važnosti modelni sustavi koji omogućuju spoznavanje mehanizama kemijskih reakcija i biomolekularnih procesa. Prednost takvih modela je dobra strukturna definiranost, za razliku od biomakromolekula koje se odlikuju heterogenošću u strukturi i konformaciji. U ovom radu dan je prikaz opsežnih istraživanja koja uključuju kemijske preinake peptida s ciljem dobivanja bioaktivnih glikokonjugata različitih struktura. Nadalje, objašnjen je utjecaj šećernog dijela molekule i pojedinih strukturnih parametara na fizikalno-kemijska svojstva, biološku aktivnost i stabilnost ishodnih bioaktivnih peptidnih spojeva. Značaj spontane reakcije raznih prirodnih amino-spojeva (peptidi, proteini) s karbonilnim spojevima (ugljikohidrati, oksoaldehidi) kako u biološkim sustavima tako i u prehrambenoj industriji, još uvijek nije potpuno razjašnjen. Stoga će biti prezentirana istraživanja koja se odnose na određivanje čimbenika koji utječu na raspodjelu produkata neenzimske glikacije endogenog opioidnog peptida, Leu-enkefalina s aldoheksozama. Razumijevanje ovih spontanih reakcija i izolirani modelni spojevi omogućit će praćenje i objašnjenje kompleksnih procesa kojima podliježu peptidi/proteini na molekularnoj razini u prisustvu šećera te utjecaj glikacije na fiziološko djelovanje ishodnog amino-spoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
098-0982933-2936 - Kemijske preobrazbe prirodnih spojeva (Varga-Defterdarović, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Štefica Horvat
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts