Pregled bibliografske jedinice broj: 304620
Sličnosti u prehrambenim navikama članova obitelji
Sličnosti u prehrambenim navikama članova obitelji, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 304620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sličnosti u prehrambenim navikama članova obitelji
(Similarities in dietary habits between family members)
Autori
Krstev, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2006
Stranica
58
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
indeks tjelesne mase; obitelj; prehrana
(body mass index; family; nutrition)
Sažetak
Članovi obitelji dijele zajedničko okružje, te utječu na međusobne stavove prema prehrani, ali i životu općenito. Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike unutar obitelji, ali i postojanje eventualnih sličnosti u prehrambenim navikama između pojedinih članova obitelji. Istraživanje je obuhvatilo 95 ispitanika, odnosno 28 obitelji. Prosječan broj članova u obitelji iznosio je troje ili četvero. Za utvrđivanje prehrambene vrijednosti cjelodnevnih obroka članova obitelji korištena je kvantitativna metoda učestalosti unosa namirnica (FFQ). Dodatno, korišten je opći upitnik za procjenu kakvoće prehrane i drugih životnih navika. Utvrđen je prevelik unos proteina, masti i većine vitamina i mineralnih tvari u svih ispitanika. Unos ugljikohidrata i dijetalnih vlakana, iako na donjoj granici, bio je u okviru preporuka. U ovom su istraživanju utvrđene sličnosti u prehrambenim navikama između očeva i sinova, te očeva i majki. Između majki i kćeri je utvrđena sličnost u unosu samo nekih nutrijenata. Podjelom ispitanika s obzirom na kriterij: BMI <25 kg/m2 i BMI ≥ 25 kg/m2 nisu utvrđene statistički značajne razlike u prehrambenim navikama između dviju skupina. Budući da postoji povezanost u prehrambenim navikama unutar obitelji, članovi obitelji bi trebali međusobno služiti kao uzor u zdravom pristupu životu i pravilnoj prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058028
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)