Pregled bibliografske jedinice broj: 303253
Utjecaj dozrijevanja i prženja na hlapljive spojeve dalmatinskog pršuta
Utjecaj dozrijevanja i prženja na hlapljive spojeve dalmatinskog pršuta, 2007., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 303253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dozrijevanja i prženja na hlapljive spojeve dalmatinskog pršuta
(Impact of dry-curring and frying on volatile compounds of Dalmatian prosciutto)
Autori
Tartaglia, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
18.04
Godina
2007
Stranica
65
Mentor
Jerković, Igor
Ključne riječi
dalamtinski pršut; hlapljivi spojevi; simultana destilacija-adsorpcija; destilacija s dušikom i trapovima; GC-MS
(Dalmatian prosciutto; volatiles; simultaneous distillation-adsorption; nitrogen purge and trap distillation; GC-MS)
Sažetak
Hlapljivi spojevi koje se nalaze u dalmatinskom pršutu su izolirane ekstrakcijom s dietil-eterom (SE-“ solvent extraction” ), simultanom destilacijom-ekstrakcijom (SDE-"simultaneous distillation extraction"), i destilacijom s dušikom i trapovima (NPSD- "nitrogen purge and trap distillation") te su prvi put analizirane vezanim sustavom plinska kromatografija– spektrometrija masa (GC-MS). Ukupno je identificirano 46 spojeva pomoću SDE i SE (uključujući masne kiseline, aldehide, fenole, estere, ketone i druge spojeve), dok je pomoću NSPD identificiran 81 spoj (uključujući fenole, aldehide, ugljikovodike, ketone, alkohole, estere i heterocikličke spojeve). S obzirom na utjecaj dozrijevanja na hlapljive komponente, uočava se rast postotka aldehida i ketona tijekom dozrijevanja pršuta. Kvantitativne razlike između prženog i sirovog uzorka pršuta naročito su vidljivi kod aldehida (SE i SDE). NPSD metoda daje dodatne informacije o hlapljivim komponentama prženog pršuta, osobito stoga što su pirazini i niži aldehidi (važni za aromu pršuta) izolirani jedino NPSD metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Igor Jerković
(mentor)