Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 303253

Utjecaj dozrijevanja i prženja na hlapljive spojeve dalmatinskog pršuta


Tartaglia, Snježana
Utjecaj dozrijevanja i prženja na hlapljive spojeve dalmatinskog pršuta, 2007., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 303253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dozrijevanja i prženja na hlapljive spojeve dalmatinskog pršuta
(Impact of dry-curring and frying on volatile compounds of Dalmatian prosciutto)

Autori
Tartaglia, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
18.04

Godina
2007

Stranica
65

Mentor
Jerković, Igor

Ključne riječi
dalamtinski pršut; hlapljivi spojevi; simultana destilacija-adsorpcija; destilacija s dušikom i trapovima; GC-MS
(Dalmatian prosciutto; volatiles; simultaneous distillation-adsorption; nitrogen purge and trap distillation; GC-MS)

Sažetak
Hlapljivi spojevi koje se nalaze u dalmatinskom pršutu su izolirane ekstrakcijom s dietil-eterom (SE-“ solvent extraction” ), simultanom destilacijom-ekstrakcijom (SDE-"simultaneous distillation extraction"), i destilacijom s dušikom i trapovima (NPSD- "nitrogen purge and trap distillation") te su prvi put analizirane vezanim sustavom plinska kromatografija– spektrometrija masa (GC-MS). Ukupno je identificirano 46 spojeva pomoću SDE i SE (uključujući masne kiseline, aldehide, fenole, estere, ketone i druge spojeve), dok je pomoću NSPD identificiran 81 spoj (uključujući fenole, aldehide, ugljikovodike, ketone, alkohole, estere i heterocikličke spojeve). S obzirom na utjecaj dozrijevanja na hlapljive komponente, uočava se rast postotka aldehida i ketona tijekom dozrijevanja pršuta. Kvantitativne razlike između prženog i sirovog uzorka pršuta naročito su vidljivi kod aldehida (SE i SDE). NPSD metoda daje dodatne informacije o hlapljivim komponentama prženog pršuta, osobito stoga što su pirazini i niži aldehidi (važni za aromu pršuta) izolirani jedino NPSD metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Igor Jerković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tartaglia, Snježana
Utjecaj dozrijevanja i prženja na hlapljive spojeve dalmatinskog pršuta, 2007., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Tartaglia, S. (2007) 'Utjecaj dozrijevanja i prženja na hlapljive spojeve dalmatinskog pršuta', diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tartaglia, Snje\v{z}ana}, year = {2007}, pages = {65}, keywords = {dalamtinski pr\v{s}ut, hlapljivi spojevi, simultana destilacija-adsorpcija, destilacija s du\v{s}ikom i trapovima, GC-MS}, title = {Utjecaj dozrijevanja i pr\v{z}enja na hlapljive spojeve dalmatinskog pr\v{s}uta}, keyword = {dalamtinski pr\v{s}ut, hlapljivi spojevi, simultana destilacija-adsorpcija, destilacija s du\v{s}ikom i trapovima, GC-MS}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tartaglia, Snje\v{z}ana}, year = {2007}, pages = {65}, keywords = {Dalmatian prosciutto, volatiles, simultaneous distillation-adsorption, nitrogen purge and trap distillation, GC-MS}, title = {Impact of dry-curring and frying on volatile compounds of Dalmatian prosciutto}, keyword = {Dalmatian prosciutto, volatiles, simultaneous distillation-adsorption, nitrogen purge and trap distillation, GC-MS}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font