Pregled bibliografske jedinice broj: 302357
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 302357 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad
(Production and manufacture of sheep milk on "Farm Smiljanić", Tomislavgrad)
Autori
Smiljanić, Ilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2007
Stranica
33
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
ovčarstvo; pasmina; mlijeko; travnički sir; livanjski sir
(sheep; breed; milk; production; cheese)
Sažetak
U ovom radu opisane su tradicionalne tehnologije proizvodnje autohtonih sireva na području današnje općine Tomislavgrad - sira iz mijeha, livanjskog sira i travničkog sira. Najvažnija odlika ovih tradicijskih sireva je njihova originalnost tehnologije i izvornost sirovine ugrađene u te proizvode. U smislu izvornosti ovi sirevi čine značajan potencijal s obzirom da se za njihovu proizvodnju koristi visokovrijedna sirovina - ovčje mlijeko proizvedeno od ekstenzivno uzgajanih ovaca na prirodnim pašnjacima. Sir iz mijeha i livanjski sir proizvode se od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka ili mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka dok se travnički sir proizvodi isključivo od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka. Ovčje mlijeko je inače najbolja sirovina za proizvodnju tvrdih kao i polutvrdih sireva zbog visokog sadržaja bjelančevina i masti. U radu je dan prikaz uzgoja ovaca (način držanja, hranidba i reprodukcija ovaca te proizvodnja ovčjeg mlijeka) na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „ Farma Smiljanić d.o.o.“ , te su prikazani osnovni tehnološki parametri u proizvodnji sira iz mijeha, livanjskog i travničkog sira s obzirom na vrstu, toplinsku obradu, sirenje, rezanje i obradu sirnog zrna, izgled, soljenje i zrenje sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Boro Mioč
(mentor)