Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 302357

Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad


Smiljanić, Ilija
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 302357 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad
(Production and manufacture of sheep milk on "Farm Smiljanić", Tomislavgrad)

Autori
Smiljanić, Ilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2007

Stranica
33

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
ovčarstvo; pasmina; mlijeko; travnički sir; livanjski sir
(sheep; breed; milk; production; cheese)

Sažetak
U ovom radu opisane su tradicionalne tehnologije proizvodnje autohtonih sireva na području današnje općine Tomislavgrad - sira iz mijeha, livanjskog sira i travničkog sira. Najvažnija odlika ovih tradicijskih sireva je njihova originalnost tehnologije i izvornost sirovine ugrađene u te proizvode. U smislu izvornosti ovi sirevi čine značajan potencijal s obzirom da se za njihovu proizvodnju koristi visokovrijedna sirovina - ovčje mlijeko proizvedeno od ekstenzivno uzgajanih ovaca na prirodnim pašnjacima. Sir iz mijeha i livanjski sir proizvode se od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka ili mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka dok se travnički sir proizvodi isključivo od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka. Ovčje mlijeko je inače najbolja sirovina za proizvodnju tvrdih kao i polutvrdih sireva zbog visokog sadržaja bjelančevina i masti. U radu je dan prikaz uzgoja ovaca (način držanja, hranidba i reprodukcija ovaca te proizvodnja ovčjeg mlijeka) na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „ Farma Smiljanić d.o.o.“ , te su prikazani osnovni tehnološki parametri u proizvodnji sira iz mijeha, livanjskog i travničkog sira s obzirom na vrstu, toplinsku obradu, sirenje, rezanje i obradu sirnog zrna, izgled, soljenje i zrenje sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Smiljanić, Ilija
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Smiljanić, I. (2007) 'Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka na "Farmi Smiljanić"d.o.o. Tomislavgrad', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Smiljani\'{c}, Ilija}, year = {2007}, pages = {33}, keywords = {ov\v{c}arstvo, pasmina, mlijeko, travni\v{c}ki sir, livanjski sir}, title = {Proizvodnja i prerada ov\v{c}jeg mlijeka na "Farmi Smiljani\'{c}"d.o.o. Tomislavgrad}, keyword = {ov\v{c}arstvo, pasmina, mlijeko, travni\v{c}ki sir, livanjski sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Smiljani\'{c}, Ilija}, year = {2007}, pages = {33}, keywords = {sheep, breed, milk, production, cheese}, title = {Production and manufacture of sheep milk on "Farm Smiljani\'{c}", Tomislavgrad}, keyword = {sheep, breed, milk, production, cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font