Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 302289

Tajne mirisa i okusa sira


Mikulec, Nataša
Tajne mirisa i okusa sira // Festival znanosti 2007
Zagreb, Hrvatska, 2007. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)


CROSBI ID: 302289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tajne mirisa i okusa sira
(Secrets of cheese flavour)

Autori
Mikulec, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
Festival znanosti 2007

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.04.2007. - 28.04.2007

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
sir; okus; miris
(cheese; flavour)

Sažetak
Okus je uz miris, boju i konzistenciju najvažnija organoleptička osobina sira. Za potrošača odnosno konzumenta, okus sira je najvažnija i odlučujuća osobina u ukupnoj ocjeni proizvoda. Djelovanjem enzima razgrađuju se proteini mlijeka u niže razgradne produkte, peptide raznih duljina i aminokiseline. Razgradni produkti koji nastaju tijekom zrenja, utječu na formiranje okusa i mirisa zrelog sira. Više od 200 različitih hlapivih komponenti je identificirano u siru. Okus sira je koncentriran u frakciji topljivoj u vodi (peptidi, aminokiseline, organske kiseline i amini), dok je aroma uglavnom koncentrirana u hlapljivoj frakciji (organske kiseline, aldehidi, amini, esteri). Mnogi sirevi sadrže iste ili slične komponente, ali u različitim koncentracijama i odnosima. Tajne mirisa i okusa sira ne zasnivaju se samo na jednom specifičnom spoju već na kombinaciji različitih spojeva nastalih tijekom zrenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nataša Mikulec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulec, Nataša
Tajne mirisa i okusa sira // Festival znanosti 2007
Zagreb, Hrvatska, 2007. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
Mikulec, N. (2007) Tajne mirisa i okusa sira. U: Festival znanosti 2007.
@article{article, author = {Mikulec, Nata\v{s}a}, year = {2007}, keywords = {sir, okus, miris}, title = {Tajne mirisa i okusa sira}, keyword = {sir, okus, miris}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mikulec, Nata\v{s}a}, year = {2007}, keywords = {cheese, flavour}, title = {Secrets of cheese flavour}, keyword = {cheese, flavour}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font