Pregled bibliografske jedinice broj: 302289
Tajne mirisa i okusa sira
Tajne mirisa i okusa sira // Festival znanosti 2007
Zagreb, Hrvatska, 2007. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 302289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tajne mirisa i okusa sira
(Secrets of cheese flavour)
Autori
Mikulec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Festival znanosti 2007
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.04.2007. - 28.04.2007
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sir; okus; miris
(cheese; flavour)
Sažetak
Okus je uz miris, boju i konzistenciju najvažnija organoleptička osobina sira. Za potrošača odnosno konzumenta, okus sira je najvažnija i odlučujuća osobina u ukupnoj ocjeni proizvoda. Djelovanjem enzima razgrađuju se proteini mlijeka u niže razgradne produkte, peptide raznih duljina i aminokiseline. Razgradni produkti koji nastaju tijekom zrenja, utječu na formiranje okusa i mirisa zrelog sira. Više od 200 različitih hlapivih komponenti je identificirano u siru. Okus sira je koncentriran u frakciji topljivoj u vodi (peptidi, aminokiseline, organske kiseline i amini), dok je aroma uglavnom koncentrirana u hlapljivoj frakciji (organske kiseline, aldehidi, amini, esteri). Mnogi sirevi sadrže iste ili slične komponente, ali u različitim koncentracijama i odnosima. Tajne mirisa i okusa sira ne zasnivaju se samo na jednom specifičnom spoju već na kombinaciji različitih spojeva nastalih tijekom zrenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)