Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 302062

Sfingozinske baze u mlijeku


Ribar, Slavica; Karmelić, Ivana; Mesarić, Marko
Sfingozinske baze u mlijeku // Mljekarstvo, 56 (2006), 3; 255-268 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 302062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sfingozinske baze u mlijeku
(Sphingoid bases in milk)

Autori
Ribar, Slavica ; Karmelić, Ivana ; Mesarić, Marko

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 3; 255-268

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mlijeko ; sfingozin ; sfinganin
(milk ; sphingosine ; sphinganine)

Sažetak
Sfingolipidi su sastojci membrana prisutni u svim eukariotskim stanicama. Definiraju se kao spojevi koji imaju kao okosnicu dugolančanu sfingozinsku bazu. Najčešće dugolančane baze u većini sisavaca jesu D-erythro-sfinganin i sfingozin. Sfingolipidi se u manjim količinama mogu naći u raznim vrstama hrane. Mliječna mast sadrži različite vrste sfingolipida. Iako se prvobitno pretpostavljalo da su sfingolipidi važni kao strukturne komponente membrane, danas se zna da imaju i značajnu fiziološku ulogu. Sfingolipidi iz hrane dobivaju sve veće značenje zbog njihove moguće uloge u inhibiciji karcinoma kolona. Cilj ovog rada je bio odrediti koncentracije slobodnog i ukupnog sfiganina i sfingozina u mlijeku (majčino, kravlje, ovčje, kozje i sojino mlijeko). Sfingolipidi su ekstrahirani iz mlijeka, a slobodne i ukupne sfingozinske baze su dobivene baznom, odnosno kiselom hidrolizom. Sfinganin i sfingozin su određeni pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na razliku u koncentracijama sfingozinskih baza u kravljem mlijeku različitog udjela mliječne masti. Koncentracije slobodnog sfingozina i sfinganina u kravljem mlijeku su bile niže nego u majčinom mlijeku, dok su koncentracije ukupnih sfingozinskih baza u ovčjem i kozjem mlijeku bile više od onih u majčinom i kravljem mlijeku. Pasterizacijom se smanjuje količina većine sfingozinskih baza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0108186

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Slavica Potočki (autor)

Avatar Url Marko Mesarić (autor)

Avatar Url Ivana Karmelić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ribar, Slavica; Karmelić, Ivana; Mesarić, Marko
Sfingozinske baze u mlijeku // Mljekarstvo, 56 (2006), 3; 255-268 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ribar, S., Karmelić, I. & Mesarić, M. (2006) Sfingozinske baze u mlijeku. Mljekarstvo, 56 (3), 255-268.
@article{article, author = {Ribar, Slavica and Karmeli\'{c}, Ivana and Mesari\'{c}, Marko}, year = {2006}, pages = {255-268}, keywords = {mlijeko, sfingozin, sfinganin}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Sfingozinske baze u mlijeku}, keyword = {mlijeko, sfingozin, sfinganin} }
@article{article, author = {Ribar, Slavica and Karmeli\'{c}, Ivana and Mesari\'{c}, Marko}, year = {2006}, pages = {255-268}, keywords = {milk, sphingosine, sphinganine}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Sphingoid bases in milk}, keyword = {milk, sphingosine, sphinganine} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font