Pregled bibliografske jedinice broj: 302062
Sfingozinske baze u mlijeku
Sfingozinske baze u mlijeku // Mljekarstvo, 56 (2006), 3; 255-268 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 302062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sfingozinske baze u mlijeku
(Sphingoid bases in milk)
Autori
Ribar, Slavica ; Karmelić, Ivana ; Mesarić, Marko
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56
(2006), 3;
255-268
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mlijeko ; sfingozin ; sfinganin
(milk ; sphingosine ; sphinganine)
Sažetak
Sfingolipidi su sastojci membrana prisutni u svim eukariotskim stanicama. Definiraju se kao spojevi koji imaju kao okosnicu dugolančanu sfingozinsku bazu. Najčešće dugolančane baze u većini sisavaca jesu D-erythro-sfinganin i sfingozin. Sfingolipidi se u manjim količinama mogu naći u raznim vrstama hrane. Mliječna mast sadrži različite vrste sfingolipida. Iako se prvobitno pretpostavljalo da su sfingolipidi važni kao strukturne komponente membrane, danas se zna da imaju i značajnu fiziološku ulogu. Sfingolipidi iz hrane dobivaju sve veće značenje zbog njihove moguće uloge u inhibiciji karcinoma kolona. Cilj ovog rada je bio odrediti koncentracije slobodnog i ukupnog sfiganina i sfingozina u mlijeku (majčino, kravlje, ovčje, kozje i sojino mlijeko). Sfingolipidi su ekstrahirani iz mlijeka, a slobodne i ukupne sfingozinske baze su dobivene baznom, odnosno kiselom hidrolizom. Sfinganin i sfingozin su određeni pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na razliku u koncentracijama sfingozinskih baza u kravljem mlijeku različitog udjela mliječne masti. Koncentracije slobodnog sfingozina i sfinganina u kravljem mlijeku su bile niže nego u majčinom mlijeku, dok su koncentracije ukupnih sfingozinskih baza u ovčjem i kozjem mlijeku bile više od onih u majčinom i kravljem mlijeku. Pasterizacijom se smanjuje količina većine sfingozinskih baza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CA Search (Chemical Abstracts)
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts