Pregled bibliografske jedinice broj: 301928
Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu
Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 301928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu
(Microbiological control of air in backing industry)
Autori
Bašić, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.06
Godina
2007
Stranica
41
Mentor
Duraković, Senadin
Ključne riječi
HACCP; onečišćenje zraka; SAS uzorkovač zraka;
(air pollution; HACCP; SAS air sampler;)
Sažetak
Onečišćen zrak u zatvorenom prostoru uzrokuje u ljudi simptome poput glavobolje, umora, iritacije očiju i dišnih puteva. Ti simptomi se označuju kao "sindrom bolesnih zgrada". Osim utjecaja na ljude onečišćen zrak može biti izvor kontaminacije i uzorkovati brojne probleme u prehrambenoj industriji. U proizvodnji prehrambenih proizvoda svi procesi moraju biti strogo kontrolirani kako bi se dobio zdravstveno ispravan krajnji produkt. Stoga je potrebno kontrolirati broj mikroorganizama prisutnih u zraku. Za uzorkovanje je pogodan SAS uzorkovač zraka, a samo uzorkovanje se provodi na kritičnim mjestima u prostoru gdje se očekuju odstupanja. Rezultati mjerenja se izražavaju kao CFU/m3 zraka. U ovom radu određivan je broj bakterija, kvasaca i plijesni na kritičnim mjestima u pogonu za oblikovanje peciva. Mjerenja su provedena u razmacima od tri tjedna, a rezultati su ukazali na potrebu za nastavkom praćenja procesa i uvođenja HACCP sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058020
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Senadin Duraković
(mentor)