Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 301928

Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu


Bašić, Andreja
Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 301928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu
(Microbiological control of air in backing industry)

Autori
Bašić, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.06

Godina
2007

Stranica
41

Mentor
Duraković, Senadin

Ključne riječi
HACCP; onečišćenje zraka; SAS uzorkovač zraka;
(air pollution; HACCP; SAS air sampler;)

Sažetak
Onečišćen zrak u zatvorenom prostoru uzrokuje u ljudi simptome poput glavobolje, umora, iritacije očiju i dišnih puteva. Ti simptomi se označuju kao "sindrom bolesnih zgrada". Osim utjecaja na ljude onečišćen zrak može biti izvor kontaminacije i uzorkovati brojne probleme u prehrambenoj industriji. U proizvodnji prehrambenih proizvoda svi procesi moraju biti strogo kontrolirani kako bi se dobio zdravstveno ispravan krajnji produkt. Stoga je potrebno kontrolirati broj mikroorganizama prisutnih u zraku. Za uzorkovanje je pogodan SAS uzorkovač zraka, a samo uzorkovanje se provodi na kritičnim mjestima u prostoru gdje se očekuju odstupanja. Rezultati mjerenja se izražavaju kao CFU/m3 zraka. U ovom radu određivan je broj bakterija, kvasaca i plijesni na kritičnim mjestima u pogonu za oblikovanje peciva. Mjerenja su provedena u razmacima od tri tjedna, a rezultati su ukazali na potrebu za nastavkom praćenja procesa i uvođenja HACCP sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Drvna tehnologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058020
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senadin Duraković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bašić, Andreja
Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bašić, A. (2007) 'Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{s}i\'{c}, Andreja}, year = {2007}, pages = {41}, keywords = {HACCP, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje zraka, SAS uzorkova\v{c} zraka, }, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kontrola zraka u pekarstvu}, keyword = {HACCP, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje zraka, SAS uzorkova\v{c} zraka, }, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{s}i\'{c}, Andreja}, year = {2007}, pages = {41}, keywords = {air pollution, HACCP, SAS air sampler, }, title = {Microbiological control of air in backing industry}, keyword = {air pollution, HACCP, SAS air sampler, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font