Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 301317

Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi


Karolyi, Danijel
Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi // MESO, IX (2007), 3; 151-158 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 301317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi
(Polyunsaturated fatty acids in diet and human health)

Autori
Karolyi, Danijel

Izvornik
MESO (1332-0025) IX (2007), 3; 151-158

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Lipidi ; polinezasićene masne kiseline ; omega-6 ; omega-3 kiseline
(lipids ; polyunsaturated fatty acids ; omega-6 fatty acids ; omega-3 fatty acids)

Sažetak
Novije medicinske spoznaje pokazuju da u razvoju krvožilnih i drugih kroničnih bolesti kod ljudi značajnu ulogu ima međusobni odnos dviju skupina polinezasićenih masnih kiselina u prehrani: omega-6 kiselina čiji je osnovni predstavnik linolna kiselina (LA, C18:2 n-6) i omega-3 kiselina, čiji je osnovni predstavnik alfa linolenske kiselina (ALA, C18:3 n-3). U organizmu, procesima elongacije i desaturacije iz LA nastaju ostale n-6 kiseline, poput arahidonske kiseline (AA, C20:4 n-6), dok iz ALA nastaju dugolančane n-3 kiseline, kao što su eikosapentaenoična (EPA, C20:5 n-3) i dokosaheksaenoična kiselina (DHA, C22:6 n-3). Polinezasićene masne kiseline sa 20 C atoma predkursori su eikosanoida, koji kao tkivni hormoni (prostaglandini, tromboksani i leukotrieni) s lokalnim nastajanjem i djelovanjem u tkivima reguliraju različite fiziološke procese, poput grušanja krvi i upalne reakcije. Eikosanodi koji nastaju iz kiselina različitih n-skupina imaju različitu strukturu i biološke učinke u tkivima. Tako tromboksan A2, koji nastaje iz AA (C20:4 n-6) izaziva nakupljanje trombocita i grušanje krvi a u patološkim okolnostima trombozu, dok iz EPA (C20:5 n-3) nastaje trombogeno neaktivni tromboksan A3. Slično tome, leukotrieni koji nastaju iz AA imaju snažnije pro-upalno djelovanje od onih koji nastaju iz EPA. Razine navedenih eikosanoida ovise o količinama AA (C20:4 n-6) i EPA (C20:5 n-3) u fosfolipidima tkivnih stanica, a njihove količine ovisi o relativnim količinama LA (C18:2 n-6) i ALA (C18:3 n-3) u prehrani. Količina LA u suvremenoj prehrani ljudi jako se povećala uporabom jestivih biljnih ulja koja sadrže visok udio LA, te mesa, jaja i ribe s povećanim sadržajem LA uslijed intenzivne hranidbe životinja žitaricama, također bogatom izvoru LA. Smatra se da je razvoj ljudskog roda tekao uz odnos n-6/n- 3 u prehrani oko 1 do 2 dok je u prehrani današnjih ljudi taj odnos je značajno promijenjen i iznosi 10 do 20 i više. Gubitak ravnoteže n-6 i n-3 polinezasićnih masnih kiselina u prehrani povezuje se uz uzroke pojave i stalnog porasta bolesti moderne civilizacije. Istraživanja su pokazala da povećani unos n-3 masnih kiselina u hrani u odnosu na unos omega-6 masnih kiselina, može smanjiti rizik od razvoja krvožilnih, autoimunih i drugih kroničnih bolesti. Sukladno tome, zdravstvene organizacije savjetuju smanjenje omjera n-6/n-3 u svakodnevnoj prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178013

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel
Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi // MESO, IX (2007), 3; 151-158 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Karolyi, D. (2007) Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi. MESO, IX (3), 151-158.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2007}, pages = {151-158}, keywords = {Lipidi, polinezasi\'{c}ene masne kiseline, omega-6, omega-3 kiseline}, journal = {MESO}, volume = {IX}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Polinezasi\'{c}ene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi}, keyword = {Lipidi, polinezasi\'{c}ene masne kiseline, omega-6, omega-3 kiseline} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2007}, pages = {151-158}, keywords = {lipids, polyunsaturated fatty acids, omega-6 fatty acids, omega-3 fatty acids}, journal = {MESO}, volume = {IX}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Polyunsaturated fatty acids in diet and human health}, keyword = {lipids, polyunsaturated fatty acids, omega-6 fatty acids, omega-3 fatty acids} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Chemical Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Records





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font