Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 30129

Strategija razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj


Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Strategija razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj // Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske / Jakšić, Marijan ; Pekanov, Katarina (ur.).
Osijek: HGK, CROMAR, Hrvatsko društvo ekonomista, 1999. str. 195-212 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 30129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Strategija razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj
(The development strategy of agricultural products processing of Eastern Croatia)

Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske / Jakšić, Marijan ; Pekanov, Katarina - Osijek : HGK, CROMAR, Hrvatsko društvo ekonomista, 1999, 195-212

Skup
Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 25.03.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Istočna Hrvatska; gospodarstvo; razvitak; poljoprivredni proizvodi; prerada; prehrambena industrija
(Eastern Croatia; development; agricultural products; processing; food industry)

Sažetak
U istočnoj Hrvatskoj postoje prirodni preduvjeti za razvoj prehrambene industrije i malih obiteljskih gospodarstava na području prerade poljoprivrednih proizvoda. Pod prirodnim preduvjetima podrazumjevaju se dovoljne površine kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, povoljni klimatski uvjeti i mogučnost navodnjavanja. Pored toga postoji dugogodišnje iskustvo u toj proizvodnji i višestoljetna tradicija. Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda prije Domovinskog rata je bila relativno razvijena s obzirom na druge regije u Hrvatskoj. Međutim proizvodnja nekih poljoprivrednih proizvoda nije bila dovoljno razvijena i zastupljena u odnosu na prirodne uvjete ( voće, povrće, industrijsko bilje, stočarski proizvodi). Prije Domovinskog rata na području istočne Hrvatske postojali su kapaciteti za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ta prerada je obuhvaćala pretežito tzv. osnovnu prehrambenu industriju sa proizvodnjom šećera, brašna, mesa, mlijeka i manjim dijelom jestivog ulja. U prethodnih nekoliko desetljeća razvoj prerade poljoprivrednih proizvoda nije dovoljono pratio razvoj poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga niti tzv. osnovna prehrambena industrija nije bila dovoljno razvijena, još manje je bila razvijena prehrambena industrija s višim stupnjem finalizacije. Istočna Hrvatska je pored prirodnih uvjeta i solidne sirovinske osnove zaostajala u razvoju prehrambene industrije i sve više postajala sirovinska baza. Zaostajanje je evidentno u svim granama prehrambene industrije a posebno u proizvodnji i preradi voća, povrća, mlijeka i preradi industrijskog bilja i mesa. U cijeloj Hrvatskoj ne postoji mokra prerada kukuruza dok je proizvodnja kukuruza najzastupljenija u ratarskoj proizvodnji. Također Hrvatska zaostaje a posebno istočna Hrvatska u proizvodnji hrane konzervirane niskim temperaturama hlađenjem i smrzavanjem. U radu je analizirana sirovinska osnova i prerada poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj. Navedeni su osnovni pravci razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda i ostali uvjeti koji su potrebni za pokretanje razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Strategija razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj // Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske / Jakšić, Marijan ; Pekanov, Katarina (ur.).
Osijek: HGK, CROMAR, Hrvatsko društvo ekonomista, 1999. str. 195-212 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pozderović, A. & Moslavac, T. (1999) Strategija razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj. U: Jakšić, M. & Pekanov, K. (ur.)Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske.
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir}, year = {1999}, pages = {195-212}, keywords = {Isto\v{c}na Hrvatska, gospodarstvo, razvitak, poljoprivredni proizvodi, prerada, prehrambena industrija}, title = {Strategija razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u isto\v{c}noj Hrvatskoj}, keyword = {Isto\v{c}na Hrvatska, gospodarstvo, razvitak, poljoprivredni proizvodi, prerada, prehrambena industrija}, publisher = {HGK, CROMAR, Hrvatsko dru\v{s}tvo ekonomista}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir}, year = {1999}, pages = {195-212}, keywords = {Eastern Croatia, development, agricultural products, processing, food industry}, title = {The development strategy of agricultural products processing of Eastern Croatia}, keyword = {Eastern Croatia, development, agricultural products, processing, food industry}, publisher = {HGK, CROMAR, Hrvatsko dru\v{s}tvo ekonomista}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font