Pregled bibliografske jedinice broj: 30129
Strategija razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj
Strategija razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj // Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske / Jakšić, Marijan ; Pekanov, Katarina (ur.).
Osijek: HGK, CROMAR, Hrvatsko društvo ekonomista, 1999. str. 195-212 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 30129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Strategija razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj
(The development strategy of agricultural products processing of Eastern Croatia)
Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske
/ Jakšić, Marijan ; Pekanov, Katarina - Osijek : HGK, CROMAR, Hrvatsko društvo ekonomista, 1999, 195-212
Skup
Strategija razvitka poljoprivrede i prehrambene industrije istočne Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 25.03.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Istočna Hrvatska; gospodarstvo; razvitak; poljoprivredni proizvodi; prerada; prehrambena industrija
(Eastern Croatia; development; agricultural products; processing; food industry)
Sažetak
U istočnoj Hrvatskoj postoje prirodni preduvjeti za razvoj prehrambene industrije i malih obiteljskih gospodarstava na području prerade poljoprivrednih proizvoda. Pod prirodnim preduvjetima podrazumjevaju se dovoljne površine kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, povoljni klimatski uvjeti i mogučnost navodnjavanja. Pored toga postoji dugogodišnje iskustvo u toj proizvodnji i višestoljetna tradicija. Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda prije Domovinskog rata je bila relativno razvijena s obzirom na druge regije u Hrvatskoj. Međutim proizvodnja nekih poljoprivrednih proizvoda nije bila dovoljno razvijena i zastupljena u odnosu na prirodne uvjete ( voće, povrće, industrijsko bilje, stočarski proizvodi). Prije Domovinskog rata na području istočne Hrvatske postojali su kapaciteti za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ta prerada je obuhvaćala pretežito tzv. osnovnu prehrambenu industriju sa proizvodnjom šećera, brašna, mesa, mlijeka i manjim dijelom jestivog ulja. U prethodnih nekoliko desetljeća razvoj prerade poljoprivrednih proizvoda nije dovoljono pratio razvoj poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga niti tzv. osnovna prehrambena industrija nije bila dovoljno razvijena, još manje je bila razvijena prehrambena industrija s višim stupnjem finalizacije. Istočna Hrvatska je pored prirodnih uvjeta i solidne sirovinske osnove zaostajala u razvoju prehrambene industrije i sve više postajala sirovinska baza. Zaostajanje je evidentno u svim granama prehrambene industrije a posebno u proizvodnji i preradi voća, povrća, mlijeka i preradi industrijskog bilja i mesa. U cijeloj Hrvatskoj ne postoji mokra prerada kukuruza dok je proizvodnja kukuruza najzastupljenija u ratarskoj proizvodnji. Također Hrvatska zaostaje a posebno istočna Hrvatska u proizvodnji hrane konzervirane niskim temperaturama hlađenjem i smrzavanjem. U radu je analizirana sirovinska osnova i prerada poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj. Navedeni su osnovni pravci razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda i ostali uvjeti koji su potrebni za pokretanje razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski