Pregled bibliografske jedinice broj: 300206
Integrirani proces likvefakcije i saharifikacije
Integrirani proces likvefakcije i saharifikacije, 2007., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 300206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Integrirani proces likvefakcije i saharifikacije
(Integrated process of saccharification and liquefaction)
Autori
Nežić, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
19.06
Godina
2007
Stranica
48
Mentor
Vasić-Rački, Đurđa
Ključne riječi
saharifikacija; likvefakcija; amilaza; glukoamilaza
(saccharification; liquefaction; amylase; glucoamylase)
Sažetak
Nakon što se pripremi kukuruzno zrno pri procesu dobivanja bioetanola, potrebno je iz kukuruznog škroba doći do glukoze koja se fermentira u etanol. To se postiže procesima likvefakcije i saharifikacije. Proces likvefakcije je kataliziran amilazom, a proces saharifikacije glukoamilazom. Razlika između ova dva enzima je u načinu katalitičkog djelovanja. Naime iako oba enzima djeluju na  -1, 4-glikozidne veze, glukoamilaza djeluje na način da sa kraja molekula škroba cijepa vezu i tako kao produkt nastaju molekule glukoze. Kod amilaze je situacija nešto drugačija jer ona nasumično cijepa navedene veze, te na taj način nastaju niži ugljikohidrati. U ovom radu su proučavani procesi likvefakcije i saharifikacije. Pri tome je cilj bio provesti ova dva procesa zajedno. Za proces likvefakcije je korištena  -amilaza komercijalnog naziva Liquozyme, dok je za proces saharifikacije korištena glukoamilaza komercijalnog naziva Dextrozyme. Ispitana je ovisnost aktivnosti oba enzima o pH, te temperaturi kako bi se integrirani proces likvefakcije i saharifikacije proveo pri uvjetima koji su povoljni za aktivnost oba enzima. Na odabranom pH i temperaturi (pH 5, 5 i T = 65 C) ispitana je kinetika oba enzima na škrob, kao i kinetika glukoamilaze na maltozu. Naime, primarni produkt saharifikacije je maltoza. Ispitane su i moguće inhibicije glukozom i maltozom. Mjerenja su provedena metodom početnih brzina. Osim mjerenja kinetike, provedeni su šaržni, te ponovljivi šaržni eksperiment hidrolize škroba i maltoze katalizirane navedenim enzimima. Također je provedena hidroliza maltoze katalizirana glukoamilazom u ponovljivom šaržnom eksperimentu, kako bi se procijenila stabilnost glukoamilaze u reaktorskim uvjetima. Na kraju je proveden šaržni i ponovljivi šaržni eksperiment u kojem je proveden integrirani proces likvefakcije i saharifikacije škroba kataliziran  -amilazom i glukoamilazom. Razvijen je matematički model pojedinih reakcijskih sustava, kao i model integriranog procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Đurđa Vasić-Rački
(mentor)