Pregled bibliografske jedinice broj: 299123
Pomološke karakteristike plodova tropskog voća
Pomološke karakteristike plodova tropskog voća, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 299123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pomološke karakteristike plodova tropskog voća
(Pomological characteristics of tropical fruits)
Autori
Golub, Leon
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.03
Godina
2007
Stranica
34
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
pomološke karakteristike; tropsko voće; analize ploda
(pomological characteristics; tropical fruits; fruit analysis)
Sažetak
U ovom radu opisane su osnovne pomološke karakteristike plodova tropskog voća prisutnog na hrvatskom tržištu. Uz bananu kao najznačajniju tropsku voćnu vrstu u RH opisane su pomološke karakteristike plodova manga, ananasa, papaje, avokada, karambole i kivana. Obavljene su fizikalna, kemijska i fitopatološka analiza plodova. Fizikalna analiza obuhvaća mjerenje mase, visine i širine ploda, te određivanje boje mesa ploda, a kemijskom analizom mjerena je suha topiva tvar i pH reakcija. Fitopatološka analiza obuhvaća determinaciju fitopatogenih uzročnika propadanja plodova. Opisani su optimalni uvjeti skladištenja voća, prikazana je sistematika i vodeće zemlje proizvođači, te najznačajniji kultivari u proizvodnji. Dobiveni rezultati pokazali su da je topiva suha tvar bila niža od one navedene u literaturi, što upućuje da su plodovi ubrani ranije od idealnih termina kako bi zadržali dobru konzistenciju. Kvaliteta plodova tropskog voća u RH nalazi se u razini standardne kvalitete, te se pravilnim čuvanjem plodova može spriječiti njihovo nepotrebno propadanje. Potrebno je provoditi daljnja istraživanja na plodovima tropskog voća kako bi se utvrdila njegova kvaliteta, mogućnosti čuvanja i glavni uzročnici propadanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)