Pregled bibliografske jedinice broj: 298848
Antioksidacijska svojstva isparljivih spojeva odabranog začinskog bilja
Antioksidacijska svojstva isparljivih spojeva odabranog začinskog bilja, 2007., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 298848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska svojstva isparljivih spojeva
odabranog začinskog bilja
(Antioxidant properties of volatile compounds from
selected spice plants)
Autori
Politeo, Olivera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.03
Godina
2007
Stranica
166
Mentor
Miloš, Mladen
Ključne riječi
bosiljak Ocimim basilicum L. / lovor Laurus nobilis L. / klinčić Syzygium aromaticum L. Merr. et Perry / eterično ulje / aglikoni hlapljivih spojeva / plinska kromatografija masena spektrometrija (GC-MS) / antioksidacijska aktivnost
(Ocimim basilicum L. ; lovor Laurus nobilis L. ; Syzygium aromaticum L. Merr. et Perry ; essential oil ; aglicones ; GC-MS ; antioxidant activity)
Sažetak
Eterična ulja bosiljka i lovora složenog su kemijskog sastava, za razliku od ulja klinčića koje je veoma jednostavno. Spojevi koji ulaze u sastav ulja su monoterpenski, seskviterpenski i fenilpropanski spojevi. Glavne komponente ulja bosiljka su linalol i estragol, lovora 1, 8- cineol, dok je glavna komponenta ulja klinčića eugenol. Sve frakcije hlapljivih aglikona složenog su sastava s identificiranim monoterpenskim, seskviterpenskim, fenilpropanskim i ostalim spojevima. Glavne komponente aglikona bosiljka su eugenol i kavikol, lovora benzil-alkohol, a kod klinčića eugenol. Antioksidacijska aktivnost izoliranih smjesa hlapljivih spojeva testirana je s četiri metode: DPPH (metoda hvatanja slobodnih 2, 2’ -Diphenyl-1-picrylhydrazyl radikala), FRAP (metoda određivanja redukcijske sposobnosti antioksidansa), TBARS (metoda s tiobarbiturnom kiselinom) i Rancimat metodom (metoda određivanja oksidativne stabilnosti uzorka lipida). Najbolju antioksidacijsku aktivnost pokazuju smjese spojeva izolirane iz klinčića. Slijedi bosiljak, dok su smjese spojeva lovora najslabije aktivne. Fenilpropanski spoj eugenol je vjerojatno najzaslužniji za njihov antioksidacijski potencijal. Usporedbom dobivenih rezultata s onim za komercijalne antioksidanse uočava se slabija ili komparabilna aktivnost. Budući da se hlapljivi spojevi iz svojih nehlapljivih prekursora oslobađaju hidrolizom njihova se aktivnost kumulira s onom eteričnih ulja navedenih biljaka.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-011-2160547-1330 - Antioksidacijski sastojci i inhibitori kolinesteraza iz aromatičnog bilja (Miloš, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb