Pregled bibliografske jedinice broj: 298722
Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije
Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije // Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Sveučilišna tiskara, 2007. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 298722 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije
(Raw material preparation for the production of bioethanol from corn starch - integrated liquefaction and saccharification)
Autori
Nežić, Igor ; Findrik, Zvjezdana ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vasić-Rački, Đurđa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors
/ Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno - Zagreb : Sveučilišna tiskara, 2007
ISBN
978-953-6470-30-3
Skup
Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors
Mjesto i datum
Maribor, Slovenija, 28.05.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
saharifikacija; likvefakcija; glukoamilaza; amilaza
(saccharification; liquefaction; glucoamylase; amylase)
Sažetak
Nakon što se pripremi kukuruzno zrno pri procesu dobivanja bioetanola, potrebno je iz kukuruznog škroba doći do glukoze koja se fermentira u etanol. To se postiže procesima likvefakcije i saharifikacije. Proces likvefakcije je kataliziran amilazom, a proces saharifikacije glukoamilazom. Razlika između ova dva enzima je u načinu katalitičkog djelovanja. Naime, iako oba enzima djeluju na  -1, 4-glikozidne veze, glukoamilaza djeluje na način da sa kraja molekula škroba cijepa vezu i tako kao produkt nastaju molekule glukoze. Kod amilaze je situacija nešto drugačija jer ona nasumično cijepa navedene veze, te na taj načina nastaju niži ugljikohidrati. U ovom su radu proučavani procesi likvefakcije i saharifikacije. Pri tome je cilj bio provesti ova dva procesa u jednom stupnju. Za proces likvefakcije je korištena amilaza komercijalnog naziva Liquozyme, dok je za proces saharifikacije korištena glukoamilaza komercijalnog naziva Dextrozyme. Ispitana je ovisnost aktivnosti oba enzima o pH, te temperaturi kako bi se integrirani proces likvefakcije i saharifikacije proveo pri uvjetima koji su povoljni za aktivnost oba enzima. Na odabranom pH i temperaturi (pH 5, 5 i T = 65 °C) ispitana je kinetika oba enzima na škrob, kao i kinetika glukoamilaze na maltozu. Naime, primarni produkt saharifikacije je maltoza. Ispitane su i moguće inhibicije glukozom i maltozom. Mjerenja su provedena metodom početnih brzina. Osim mjerenja kinetike, provedeni su šaržni, te ponovljivi šaržni eksperimenti hidrolize škroba i maltoze katalizirane navedenim enzimima. Također je provedena hidroliza maltoze katalizirana glukoamilazom u ponovljivom šaržnom eksperimentu, te u kontinuiranom enzimskom membranskom reaktoru kako bi se procijenila stabilnost glukoamilaze u reaktorskim uvjetima. Provedena je također kontinuirana hidroliza škroba u enzimskom membranskom reaktoru. Na kraju je proveden šaržni i ponovljivi šaržni eksperiment u kojem je provedena istovremena likvefakcija i saharifikacija škroba katalizirana amilazom i glukoamilazom. Razvijen je matematički model pojedinih reakcijskih sustava, kao i model integriranog procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Zvjezdana Findrik Blažević
(autor)
Ana Vrsalović Presečki
(autor)
Đurđa Vasić-Rački
(autor)