Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 298722

Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije


Nežić, Igor; Findrik, Zvjezdana; Vrsalović Presečki, Ana; Vasić-Rački, Đurđa
Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije // Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Sveučilišna tiskara, 2007. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 298722 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije
(Raw material preparation for the production of bioethanol from corn starch - integrated liquefaction and saccharification)

Autori
Nežić, Igor ; Findrik, Zvjezdana ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vasić-Rački, Đurđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno - Zagreb : Sveučilišna tiskara, 2007

ISBN
978-953-6470-30-3

Skup
Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors

Mjesto i datum
Maribor, Slovenija, 28.05.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
saharifikacija; likvefakcija; glukoamilaza; amilaza
(saccharification; liquefaction; glucoamylase; amylase)

Sažetak
Nakon što se pripremi kukuruzno zrno pri procesu dobivanja bioetanola, potrebno je iz kukuruznog škroba doći do glukoze koja se fermentira u etanol. To se postiže procesima likvefakcije i saharifikacije. Proces likvefakcije je kataliziran amilazom, a proces saharifikacije glukoamilazom. Razlika između ova dva enzima je u načinu katalitičkog djelovanja. Naime, iako oba enzima djeluju na  -1, 4-glikozidne veze, glukoamilaza djeluje na način da sa kraja molekula škroba cijepa vezu i tako kao produkt nastaju molekule glukoze. Kod amilaze je situacija nešto drugačija jer ona nasumično cijepa navedene veze, te na taj načina nastaju niži ugljikohidrati. U ovom su radu proučavani procesi likvefakcije i saharifikacije. Pri tome je cilj bio provesti ova dva procesa u jednom stupnju. Za proces likvefakcije je korištena amilaza komercijalnog naziva Liquozyme, dok je za proces saharifikacije korištena glukoamilaza komercijalnog naziva Dextrozyme. Ispitana je ovisnost aktivnosti oba enzima o pH, te temperaturi kako bi se integrirani proces likvefakcije i saharifikacije proveo pri uvjetima koji su povoljni za aktivnost oba enzima. Na odabranom pH i temperaturi (pH 5, 5 i T = 65 °C) ispitana je kinetika oba enzima na škrob, kao i kinetika glukoamilaze na maltozu. Naime, primarni produkt saharifikacije je maltoza. Ispitane su i moguće inhibicije glukozom i maltozom. Mjerenja su provedena metodom početnih brzina. Osim mjerenja kinetike, provedeni su šaržni, te ponovljivi šaržni eksperimenti hidrolize škroba i maltoze katalizirane navedenim enzimima. Također je provedena hidroliza maltoze katalizirana glukoamilazom u ponovljivom šaržnom eksperimentu, te u kontinuiranom enzimskom membranskom reaktoru kako bi se procijenila stabilnost glukoamilaze u reaktorskim uvjetima. Provedena je također kontinuirana hidroliza škroba u enzimskom membranskom reaktoru. Na kraju je proveden šaržni i ponovljivi šaržni eksperiment u kojem je provedena istovremena likvefakcija i saharifikacija škroba katalizirana amilazom i glukoamilazom. Razvijen je matematički model pojedinih reakcijskih sustava, kao i model integriranog procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Drvna tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Nežić, Igor; Findrik, Zvjezdana; Vrsalović Presečki, Ana; Vasić-Rački, Đurđa
Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije // Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Sveučilišna tiskara, 2007. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Nežić, I., Findrik, Z., Vrsalović Presečki, A. & Vasić-Rački, Đ. (2007) Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije. U: Vasić-Rački, Đ. & Zelić, B. (ur.)Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors.
@article{article, author = {Ne\v{z}i\'{c}, Igor and Findrik, Zvjezdana and Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {2007}, pages = {15}, keywords = {saharifikacija, likvefakcija, glukoamilaza, amilaza}, isbn = {978-953-6470-30-3}, title = {Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog \v{s}kroba - integrirani proces likvefakcije i saharifikacije}, keyword = {saharifikacija, likvefakcija, glukoamilaza, amilaza}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}na tiskara}, publisherplace = {Maribor, Slovenija} }
@article{article, author = {Ne\v{z}i\'{c}, Igor and Findrik, Zvjezdana and Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {2007}, pages = {15}, keywords = {saccharification, liquefaction, glucoamylase, amylase}, isbn = {978-953-6470-30-3}, title = {Raw material preparation for the production of bioethanol from corn starch - integrated liquefaction and saccharification}, keyword = {saccharification, liquefaction, glucoamylase, amylase}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}na tiskara}, publisherplace = {Maribor, Slovenija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font