Pregled bibliografske jedinice broj: 298719
Priprema sirovine za pripremu bioetanola- saharifikacija
Priprema sirovine za pripremu bioetanola- saharifikacija // Applied biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Sveučilišna tiskara, 2007. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 298719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprema sirovine za pripremu bioetanola- saharifikacija
(Raw material preparation for the production of bioethanol - saccharification)
Autori
Mioč, Ivona ; Findrik, Zvjezdana ; Vasić-Rački, Đurđa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Applied biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors
/ Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno - Zagreb : Sveučilišna tiskara, 2007
ISBN
978-953-6470-30-3
Skup
Applied biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors
Mjesto i datum
Maribor, Slovenija, 28.05.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
saharifikacija; glukoamilaza; kinetika enzimske reakcije
(saccharification; glucoamylase; enzyme kinetics)
Sažetak
Posljednjih godina je sve više riječi o nestanku nafte i prirodnih goriva zbog prekomjernog iskorištavanja, te zbog pojačanog onečišćenja okoliša. Sve više se govori o bio-gorivima, kao gorivima budućnosti, koja manje onečišćavaju okoliš, a proizvode se iz obnovljivih prirodnih izvora. Primjer takvog goriva je bioetanol koji se može proizvesti iz različitog biljnog materijala, a jedan od njih je kukuruz. Naime, kukuruz i riža imaju najveći potencijal u proizvodnji bioetanola zbog najvišeg iskorištenja na etanolu [1]. Proces proizvodnje etanola iz biljnog materijala započinje pripremom sirovine. Potrebno je iz kukuruza izdvojiti zrno, te ga samljeti kako bi se moglo koristiti u procesu likvefakcije i saharifikacije. Ova dva procesa omogućavaju nastanak glukoze iz kukuruznog škroba, a glukoza je ključna za proces fermentacije u etanol pomoću nekog od mikroorganizama. U ovom je radu pažnja posvećena proučavanju procesa saharifikacije kao jednog od integralnih dijelova procesa proizvodnje bioetanola iz kukuruznog zrna. Saharifikacija je proces u kojem hidrolizom viših ugljikohidrata nastaju molekule glukoze, a kataliziran je enzimom glukoamilazom. Korištena je glukoamilaza komercijalnog naziva Dextrozyme. U svrhu ispitivanja aktivnosti, specifičnosti i stabilnosti enzima glukoamilaze proveden je niz eksperimenata. Svi su provedeni u fosfatnom puferu pri pH 5, 5 i temperaturi 40 °C. Ispitana je aktivnost enzima na sljedeće supstrate: maltozu, amilozu, amilopektin, škrob, te dekstrin. Mjerena je kinetika reakcije metodom početnih brzina za svaki od navedenih supstrata. Postavljen je kinetički model u kojem su procijenjene vrijednosti kinetičkih konstanti korištenjem paket programa SCIENTIST. Za svaki supstrat je proveden i šaržni eksperiment u kojem je mjerena koncentracija nastale glukoze. Obzirom da se pokazalo da je enzim najaktivniji na maltozu kao supstrat, ovaj je supstrat odabran za daljnja mjerenja. Hidroliza maltoze u glukozu je provedena u različitim tipovima reaktora. Cilj ovih eksperimenata je bilo utvrđivanje stabilnost i aktivnost enzima u eksperimentalnim reaktorskim uvjetima. Provedeni su eksperimenti u šaržnom, ponovljivom šaržnom, protočno kotlastom enzimskom membranskom reaktoru, te u šaržnom reaktoru sa dotokom supstrata. Pokazalo se da je moguće postići gotovo potpunu konverziju maltoze u glukozu u svim tipovima reaktora. Za svaki od navedenih procesa je razvijen matematički model. [1] Nigam R.B., Agrawal P.K., Proceedings of the international conference on biofules: prospective & prospects, Winrock International, India 16-17, September, 2004.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb