Pregled bibliografske jedinice broj: 298653
Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim područjima
Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim područjima // Agronomski glasnik, 68 (2006), 6; 509-522 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 298653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim
područjima
(Importance of sheep husbandry in Croatian coastal
areas)
Autori
Garibović, Zlatka ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 68
(2006), 6;
509-522
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
ovce ; sredozemlje ; mlijeko ; meso ; sir ; janjetina
(sheep ; Mediterranean ; milk ; meat ; cheese ; young lamb)
Sažetak
Hrvatsko priobalje i otoci imaju dugu tradiciju uzgoja ovaca te proizvodnje mesa, mlijeka, sira i vune, čija se ekonomska važnost kroz povijest često mijenjala. Zbog izražene otpornosti, iznimnih mogućnosti prilagodbe i izdržljivosti, ovce su dominantne vrsta u stočarskoj proizvodnji Sredozemlja. Zbog nepristupačnih, kamenitih i krševitih terena, vrlo oskudne vegetacije, ovce su, uz koze najbrojnije od svih vrsta domaćih životinja koje se uzgajaju na našim priobalnim i otočkim područjima. Ovčarska proizvodnja temelji se na brojnim izvornim pasminama uglavnom kombiniranih proizvodnih osobina (meso, mlijeko, vuna). Domaća otočka, primorska i dalmatinska janjetina je izrazito cjenjena namirnica životinjskog podrijetla. U posljednje vrijeme u navedenim područjima sve je zastupljenija mužnja ovaca. Proizvodnjom mlijeka i preradom u autohtoni sir povećava se dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, čuva se tradicija, obilježja prepoznatljivosti pojedinih krajeva i obogaćuje gastronomska ponuda. Radi veće ekonomske učinkovitosti ovčarske proizvodnje, janjad se uglavnom kolje u ranoj životnoj dobi (prije odbića) i male tjelesne mase (8-12 kg), kako bi se što više proizedenog mlijeka moglo preraditi u sir.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- AGRIS,