Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 298653

Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim područjima


Garibović, Zlatka; Pavić, Vesna; Mioč, Boro; Prpić, Zvonimir; Vnučec, Ivan
Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim područjima // Agronomski glasnik, 68 (2006), 6; 509-522 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 298653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim područjima
(Importance of sheep husbandry in Croatian coastal areas)

Autori
Garibović, Zlatka ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 68 (2006), 6; 509-522

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
ovce ; sredozemlje ; mlijeko ; meso ; sir ; janjetina
(sheep ; Mediterranean ; milk ; meat ; cheese ; young lamb)

Sažetak
Hrvatsko priobalje i otoci imaju dugu tradiciju uzgoja ovaca te proizvodnje mesa, mlijeka, sira i vune, čija se ekonomska važnost kroz povijest često mijenjala. Zbog izražene otpornosti, iznimnih mogućnosti prilagodbe i izdržljivosti, ovce su dominantne vrsta u stočarskoj proizvodnji Sredozemlja. Zbog nepristupačnih, kamenitih i krševitih terena, vrlo oskudne vegetacije, ovce su, uz koze najbrojnije od svih vrsta domaćih životinja koje se uzgajaju na našim priobalnim i otočkim područjima. Ovčarska proizvodnja temelji se na brojnim izvornim pasminama uglavnom kombiniranih proizvodnih osobina (meso, mlijeko, vuna). Domaća otočka, primorska i dalmatinska janjetina je izrazito cjenjena namirnica životinjskog podrijetla. U posljednje vrijeme u navedenim područjima sve je zastupljenija mužnja ovaca. Proizvodnjom mlijeka i preradom u autohtoni sir povećava se dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, čuva se tradicija, obilježja prepoznatljivosti pojedinih krajeva i obogaćuje gastronomska ponuda. Radi veće ekonomske učinkovitosti ovčarske proizvodnje, janjad se uglavnom kolje u ranoj životnoj dobi (prije odbića) i male tjelesne mase (8-12 kg), kako bi se što više proizedenog mlijeka moglo preraditi u sir.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178065
0178025

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Garibović, Zlatka; Pavić, Vesna; Mioč, Boro; Prpić, Zvonimir; Vnučec, Ivan
Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim područjima // Agronomski glasnik, 68 (2006), 6; 509-522 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Garibović, Z., Pavić, V., Mioč, B., Prpić, Z. & Vnučec, I. (2006) Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim područjima. Agronomski glasnik, 68 (6), 509-522.
@article{article, author = {Garibovi\'{c}, Zlatka and Pavi\'{c}, Vesna and Mio\v{c}, Boro and Prpi\'{c}, Zvonimir and Vnu\v{c}ec, Ivan}, year = {2006}, pages = {509-522}, keywords = {ovce, sredozemlje, mlijeko, meso, sir, janjetina}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {68}, number = {6}, issn = {0002-1954}, title = {Va\v{z}nost ov\v{c}arstva u hrvatskim priobalnim podru\v{c}jima}, keyword = {ovce, sredozemlje, mlijeko, meso, sir, janjetina} }
@article{article, author = {Garibovi\'{c}, Zlatka and Pavi\'{c}, Vesna and Mio\v{c}, Boro and Prpi\'{c}, Zvonimir and Vnu\v{c}ec, Ivan}, year = {2006}, pages = {509-522}, keywords = {sheep, Mediterranean, milk, meat, cheese, young lamb}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {68}, number = {6}, issn = {0002-1954}, title = {Importance of sheep husbandry in Croatian coastal areas}, keyword = {sheep, Mediterranean, milk, meat, cheese, young lamb} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • AGRIS,





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font