Pregled bibliografske jedinice broj: 298078
Morfološka i kemijska svojstva primki mravinca (Origanum vulgare L.) Hrvatske banke biljnih gena
Morfološka i kemijska svojstva primki mravinca (Origanum vulgare L.) Hrvatske banke biljnih gena // Zbornik sažetaka: 42 hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 94-95 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 298078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka i kemijska svojstva primki mravinca (Origanum vulgare L.) Hrvatske banke biljnih gena
(Morphological and chemical characteristics of oregano (Origanum vulgare L.) accessions of the Croatian Bank of Plant Genes)
Autori
Carović, Klaudija ; Vladimir-Knežević, Sanda ; Jurišić Grubešić, Renata ; Kremer, Dario ; Grdiša, Martina ; Kolak, Ivan ; Šatović, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka: 42 hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 94-95
ISBN
978-953-6135-58-5
Skup
42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biljni genetski izvori; flavonoidi; kemotaksonomski biljezi; morfološka svojstva; Origanum vulgare L.
(chemotaxonomical markers; flavonoids; morphological traits; Origanum vulgare L.; plant genetic resources)
Sažetak
U svrhu opisa i procjene morfoloških i kemijskih svojstava primki običnog mravinca (Origanum vulgare L.) iz Kolekcije ljekovitog i aromatičnog bilja Hrvatske banke biljnih gena u poljski je pokus bilo uključeno 10 primki porijeklom iz Hrvatske. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Uzorci su uzeti slučajnim odabirom te su na ukupno 300 biljaka analizirana glavna kvalitativna i kvantitativna svojstva prema listi deskriptora. Značajne razlike primijećene su kod svih ispitivanih kvantitativnih svojstava osim kod širine cvata. Najveća raznolikost zabilježena je kod broja stabljika po biljci, dok je najmanja bila kod širine plojke. Kod ispitivanih kvalitativnih svojstava najveća ukupna raznolikost (HT) zabilježena je kod boje pricvjetnih listića (0.74), a najmanja kod položaja lisne plojke (0.08). Provedene su usporedne fitokemijske analize biološki aktivnih tvari. Histokemijskim reakcijama i tankoslojnom kromatografi jom dokazana je prisutnost sljedećih biološki aktivnih tvari: eteričnog ulja, trjeslovina, flavonoida, fenolnih kiselina, saponina, triterpena i sterola. Spektrofotometrijskim metodama određen je sadržaj ukupnih polifenola (4.05-16.09 %), trjeslovina (0.89-7.33 %) i flavonoida (0.03-0.36). Ustanovljene su značajne razlike u sadržaju i sastavu biološki aktivnih tvari između ispitanih primki. Rezultati pokazuju da bi flavonoidi mogli biti dobri kemotaksonomski biljezi u rješavanju srodstvenih odnosa unutar roda Origanum L.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-0212 - Bioraznolikost ljekovitog i aromatičnog bilja (Šatović, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Grdiša
(autor)
Ivan Kolak
(autor)
Klaudija Carović-Stanko
(autor)
Dario Kremer
(autor)
Renata Jurišić Grubešić
(autor)
Sanda Vladimir-Knežević
(autor)
Zlatko Šatović
(autor)