Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 297680

Akrilamid u pekarskim proizvodima


Ugarčić-Hardi, Žaneta
Akrilamid u pekarskim proizvodima // Zbornik sažetaka 6. međunarodnog stručnog simpozija "Hrvatski pekar 2007."
Zagreb: Robinson d.o.o., 2007. str. 12-13 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 297680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Akrilamid u pekarskim proizvodima
(Acrylamid in Bakery Products)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 6. međunarodnog stručnog simpozija "Hrvatski pekar 2007." / - Zagreb : Robinson d.o.o., 2007, 12-13

Skup
6. međunarodni stručni simpozij "Hrvatski pekar 2007."

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 08.05.2007. - 10.05.2007

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
akrilamid; pekarski proizvodi; ekstrudirani proizvodi
(acrylamid; bakery products; extruded products)

Sažetak
2002. godine švedski istraživači objavljuju da se akrilamid nalazi i u prehrambenim proizvodima, koje sadrže ugljikohidrate, naročito onim koji su pripremljeni pečenjem, prženjem ili fritiranjem. Budući da je akrilamid neurotoksičan, mutagen i karcinogen, u okviru EU provode se brojna ispitivanja o utjecaju sirovina i dodataka, te procesnih parametara na udjel akrilamida, kao i mjerama za njegovo smanjivanje. Opsežna istraživanja su pokazala da akrilamid nastaje Maillardovom reakcijom, a naročitu ulogu pri tome igraju: -prisutnost šećera (naročito glukoze i fruktoze) -slobodne aminokiseline (asparaginska kiselina) -visoka temperatura -niski udjel vode Akrilamid se nalazi također u kruhu te u pekarskim i drugim proizvodima u različitim udjelima (i više od 1000μ g/kg). Budući na visoku zastupljenost kruha i pekarskih proizvoda u prehrani, ovi proizvodi mogu znatno doprinijeti dnevnom unosu akrilamida u organizam. Rezultati provedenih istraživanja su pokazali da se pažljivim odabirom sirovina i dodataka, te optimiranjem tehnoloških parametara i procesa može značajno smanjiti udjel akrilamida u pekarskim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Drvna tehnologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta
Akrilamid u pekarskim proizvodima // Zbornik sažetaka 6. međunarodnog stručnog simpozija "Hrvatski pekar 2007."
Zagreb: Robinson d.o.o., 2007. str. 12-13 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž. (2007) Akrilamid u pekarskim proizvodima. U: Zbornik sažetaka 6. međunarodnog stručnog simpozija "Hrvatski pekar 2007.".
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2007}, pages = {12-13}, keywords = {akrilamid, pekarski proizvodi, ekstrudirani proizvodi}, title = {Akrilamid u pekarskim proizvodima}, keyword = {akrilamid, pekarski proizvodi, ekstrudirani proizvodi}, publisher = {Robinson d.o.o.}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2007}, pages = {12-13}, keywords = {acrylamid, bakery products, extruded products}, title = {Acrylamid in Bakery Products}, keyword = {acrylamid, bakery products, extruded products}, publisher = {Robinson d.o.o.}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font