Pregled bibliografske jedinice broj: 297680
Akrilamid u pekarskim proizvodima
Akrilamid u pekarskim proizvodima // Zbornik sažetaka 6. međunarodnog stručnog simpozija "Hrvatski pekar 2007."
Zagreb: Robinson d.o.o., 2007. str. 12-13 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 297680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Akrilamid u pekarskim proizvodima
(Acrylamid in Bakery Products)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 6. međunarodnog stručnog simpozija "Hrvatski pekar 2007."
/ - Zagreb : Robinson d.o.o., 2007, 12-13
Skup
6. međunarodni stručni simpozij "Hrvatski pekar 2007."
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 08.05.2007. - 10.05.2007
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
akrilamid; pekarski proizvodi; ekstrudirani proizvodi
(acrylamid; bakery products; extruded products)
Sažetak
2002. godine švedski istraživači objavljuju da se akrilamid nalazi i u prehrambenim proizvodima, koje sadrže ugljikohidrate, naročito onim koji su pripremljeni pečenjem, prženjem ili fritiranjem. Budući da je akrilamid neurotoksičan, mutagen i karcinogen, u okviru EU provode se brojna ispitivanja o utjecaju sirovina i dodataka, te procesnih parametara na udjel akrilamida, kao i mjerama za njegovo smanjivanje. Opsežna istraživanja su pokazala da akrilamid nastaje Maillardovom reakcijom, a naročitu ulogu pri tome igraju: -prisutnost šećera (naročito glukoze i fruktoze) -slobodne aminokiseline (asparaginska kiselina) -visoka temperatura -niski udjel vode Akrilamid se nalazi također u kruhu te u pekarskim i drugim proizvodima u različitim udjelima (i više od 1000μ g/kg). Budući na visoku zastupljenost kruha i pekarskih proizvoda u prehrani, ovi proizvodi mogu znatno doprinijeti dnevnom unosu akrilamida u organizam. Rezultati provedenih istraživanja su pokazali da se pažljivim odabirom sirovina i dodataka, te optimiranjem tehnoloških parametara i procesa može značajno smanjiti udjel akrilamida u pekarskim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)