Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 297377

Istraživanje tehnologije proizvodnje voćkarica


Orešković, Željko; Dokuš, Antun; Harapin, Miroslav; Jakovljević, Tamara; Maradin, Romana
Istraživanje tehnologije proizvodnje voćkarica // Radovi, 9 (2006), Izv. izdanje 9; 65-73 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 297377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje tehnologije proizvodnje voćkarica
(Research of fruit-tree production technology)

Autori
Orešković, Željko ; Dokuš, Antun ; Harapin, Miroslav ; Jakovljević, Tamara ; Maradin, Romana

Izvornik
Radovi (1332-9596) 9 (2006), Izv. izdanje 9; 65-73

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Šumska ili divlja trešnja; jabuka i kruška; matično stablo; plod; sjeme; stratifikacija; nicanje
(Forest or wild cherry; apple and pear; parent tree; fruit; stratification; germination)

Sažetak
U razdoblju od 2001. do 2005. g., istraživane su šumska ili divlja trešnja, jabuka i kruška. Na području UŠP "Delnice", "Karlovac" i "Sisak" odabrana su i označena matična stabla navedenih vrsta, koja su poslužila za branje plodova, odnosno sjemena. Sakupljeno sjeme je neposredno nakon branja obrađeno, odmah sijano ili stavljeno u stratifikaciju. Sjemenu je određivana klijavost koja je bila za trešnju 10-15%, za jabuku 70-80%, a za krušku 1-2%. Primijenjena su tri načina stratifikacije: a) sjeme je čuvano u polietilenskim vrećicama na 1oC, s 10% vlage 6 tjedana, a zatim je čuvano u hladnjaku na temperaturi 3-6oC ; b) sjeme je vlažno smrzavano 2-6 mjeseci između dvaju slojeva vlažnog dravskog pijeska i treseta u omjeru 50:50 ; c) sjeme je držano na otvorenom tijekom zime. Najbolja klijavost u gredicama postignuta je tretmanom b i sijanjem sjemena nakon dorade tijekom ljeta ili jeseni. Razvoj biljaka u visinu i debljinu bio je prosječno dobar u skladu s podacima iz mnogobrojne literature. Glede slabog uroda u periodu 2001.-2005.g., i relativno slabu klijavost, trebalo bi nastaviti istraživanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko


Citiraj ovu publikaciju:

Orešković, Željko; Dokuš, Antun; Harapin, Miroslav; Jakovljević, Tamara; Maradin, Romana
Istraživanje tehnologije proizvodnje voćkarica // Radovi, 9 (2006), Izv. izdanje 9; 65-73 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Orešković, Ž., Dokuš, A., Harapin, M., Jakovljević, T. & Maradin, R. (2006) Istraživanje tehnologije proizvodnje voćkarica. Radovi, 9 (Izv. izdanje 9), 65-73.
@article{article, author = {Ore\v{s}kovi\'{c}, \v{Z}eljko and Doku\v{s}, Antun and Harapin, Miroslav and Jakovljevi\'{c}, Tamara and Maradin, Romana}, year = {2006}, pages = {65-73}, keywords = {\v{S}umska ili divlja tre\v{s}nja, jabuka i kru\v{s}ka, mati\v{c}no stablo, plod, sjeme, stratifikacija, nicanje}, journal = {Radovi}, volume = {9}, number = {Izv. izdanje 9}, issn = {1332-9596}, title = {Istra\v{z}ivanje tehnologije proizvodnje vo\'{c}karica}, keyword = {\v{S}umska ili divlja tre\v{s}nja, jabuka i kru\v{s}ka, mati\v{c}no stablo, plod, sjeme, stratifikacija, nicanje} }
@article{article, author = {Ore\v{s}kovi\'{c}, \v{Z}eljko and Doku\v{s}, Antun and Harapin, Miroslav and Jakovljevi\'{c}, Tamara and Maradin, Romana}, year = {2006}, pages = {65-73}, keywords = {Forest or wild cherry, apple and pear, parent tree, fruit, stratification, germination}, journal = {Radovi}, volume = {9}, number = {Izv. izdanje 9}, issn = {1332-9596}, title = {Research of fruit-tree production technology}, keyword = {Forest or wild cherry, apple and pear, parent tree, fruit, stratification, germination} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB International Walling-ford &#8211
  • UK Tree CD
  • Forestry Abstract





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font