Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 297015

Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas


Krvavica, Marina; Đugum, Jelena
Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas // MESO, VIII (2006), 6; 355-365 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 297015 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas
(Dry-cured ham production in the world and in Croatia)

Autori
Krvavica, Marina ; Đugum, Jelena

Izvornik
MESO (1332-0025) VIII (2006), 6; 355-365

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
vrste pršuta; dalmatinski pršut; istarski pršut
(dry-cured ham types; Dalmatian dry-cured ham; Istrian dry-cured ham)

Sažetak
Proizvodnja pršuta tradicionalno je vezana za mediteranske zemlje, osobito Italiju, Španjolsku, Francusku, Portugal i Hrvatsku, odakle potječe najveći broj različitih tipova te najpoznatiji tipovi pršuta. Osobine svakog od njih zavise od velikog broja čimbenika kao što su: genetska osnova i način uzgoja, dob i tjelesna masa te prehrana svinja, klimatski uvjeti, kakvoća buta, tehnologija prerade itd. Italija je danas najveći proizvođač pršuta, kako industrijskih tako i brojnih tipova zaštićenog imena. Najpoznatiji su: u Italiji - Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Prosciutto di Modena, Prosciutto di Carpagena, Prosciutto Toscano i Prosciutto Venetto Berico-Euganeo ; u Španjolskoj - iberijski Guijuelo i Teruel pršut, te Serrano pršut ; te u Francuskoj - Jambon de Bayonne, koji su upisani u registre proizvoda Europske komisije (PDO, PGI i TSG) čime je standardizirana njihova tehnologija i zaštićen naziv, što je uvelike doprinijelo očuvanju tradicionalne tehnologije i visoke kakvoće te postignuta odgovarajuća visoka tržišna vrijednost proizvoda. Naši tradicionalni dalmatinski i istarski pršut po kakvoći ni malo ne zaostaju za gore navedenim tipovima pršuta. Tradicija njihove proizvodnje je neupitna, kao i njihova specifičnost koja ih razlikuje od svih ostalih tipova mediteranskih pršuta. Stoga je neophodno, s ciljem očuvanja tradicije i visoke kakvoće ova naša dva tipa pršuta, pristupiti zaštiti njihovog naziva na nivou EU, odnosno upisu u Registre proizvoda Europske komisije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina; Đugum, Jelena
Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas // MESO, VIII (2006), 6; 355-365 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
Krvavica, M. & Đugum, J. (2006) Proizvodnja pršuta u svijetu i kod nas. MESO, VIII (6), 355-365.
@article{article, author = {Krvavica, Marina and \DJugum, Jelena}, year = {2006}, pages = {355-365}, keywords = {vrste pr\v{s}uta, dalmatinski pr\v{s}ut, istarski pr\v{s}ut}, journal = {MESO}, volume = {VIII}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Proizvodnja pr\v{s}uta u svijetu i kod nas}, keyword = {vrste pr\v{s}uta, dalmatinski pr\v{s}ut, istarski pr\v{s}ut} }
@article{article, author = {Krvavica, Marina and \DJugum, Jelena}, year = {2006}, pages = {355-365}, keywords = {dry-cured ham types, Dalmatian dry-cured ham, Istrian dry-cured ham}, journal = {MESO}, volume = {VIII}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Dry-cured ham production in the world and in Croatia}, keyword = {dry-cured ham types, Dalmatian dry-cured ham, Istrian dry-cured ham} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font