Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 296376

Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU


Zdolec, Nevijo
Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU // Meso, 8 (2006), 6; 328-332 (podatak o recenziji nije dostupan, komentar, ostalo)


CROSBI ID: 296376 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU
(Meat inspection according to EU lagislation)

Autori
Zdolec, Nevijo

Izvornik
Meso (1332-0025) 8 (2006), 6; 328-332

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, komentar, ostalo

Ključne riječi
pregled mesa i organa; propisi EU
(meat inspection; EU legislation)

Sažetak
U osiguranju zdravstvene ispravnosti mesa i mesnih proizvoda od mjesta primarne proizvodnje do stavljanja u promet nužan je cjelovit pristup, a primarna odgovornost postavljena je pred subjekte u poslovanju hranom u svim fazama proizvodnje. Službene kontrole svih namirnica životinjskog podrijetla obuhvaćaju sve čimbenike koji su značajni za zaštitu javnog zdravlja, ali i zdravlja i dobrobiti životinja. U proizvodnji mesa zadaća službenih kontrola jest utvrditi pridržavaju li se subjekti u poslovanju s hranom općih i specifičnih pravila higijene, postavljenih kriterija i zahtjeva, sve u cilju što potpunije zaštite zdravlja i interesa potrošača. U tom pogledu službene kontrole obuhvaćaju provjeru stanja (audit) glede aktivnosti subjekata, te inspekciju uključujući i provjeru samokontrole proizvođača. Zadaci veterinarske inspekcije u klaonicama su: provjera podataka o prehrambenom lancu (engl. Food Chain Information, FCI), pregled životinja prije klanja, nadzor nad provođenjem načela dobrobiti životinja, pregled mesa i organa nakon klanja, nadzor nad specifičnim rizičnim materijalom i nusproizvodima klanja te laboratorijske analize.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo
Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU // Meso, 8 (2006), 6; 328-332 (podatak o recenziji nije dostupan, komentar, ostalo)
Zdolec, N. (2006) Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU. Meso, 8 (6), 328-332.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2006}, pages = {328-332}, keywords = {pregled mesa i organa, propisi EU}, journal = {Meso}, volume = {8}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU}, keyword = {pregled mesa i organa, propisi EU} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2006}, pages = {328-332}, keywords = {meat inspection, EU legislation}, journal = {Meso}, volume = {8}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Meat inspection according to EU lagislation}, keyword = {meat inspection, EU legislation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Chemical Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Records





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font