Pregled bibliografske jedinice broj: 296062
Sustavi konzervacijske obrade tla i usjevi
Sustavi konzervacijske obrade tla i usjevi // Agronomski glasnik, 6 (2006), 6; 485-507 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni znanstveni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 296062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sustavi konzervacijske obrade tla i usjevi
(Systems of conservation tillage and crops)
Autori
Butorac, Anđelko ; Kisić, Ivica ; Butorac, Jasminka
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 6
(2006), 6;
485-507
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni znanstveni rad, znanstveni
Ključne riječi
konzervacijska obrada tla; ozima pšenica; ozimi ječam; kukuruz; šećerna repa; krumpir
(conservation tillage; winter wheat; winter barley; maize; sugar beet; potato)
Sažetak
Istraživanje različitih oblika konzervacijske obrade tla uzelo je određenog maha za oranične usjeve. Najprije se navodi kraći pregled nekih radova koji tretiraju ovu problematiku općenito za te usjeve, a potom rezultati nekih istraživanja za pšenicu, ječam, kukuruz, šećernu repu i krumpir. Općenito se može reći da su postignuti pozitivni rezultati s uzgojem pšenice, ječma i kukuruza, slabiji sa šećernom repom, a s krumpirom tek je bilo nekih pokušaja, uglavnom u Norveškoj. Kod pšenice i ječma problem pri primjeni konzervacijske obrade predstavljale su sijačice za direktnu sjetvu. No, taj je problem manje više uspješno riješen. Glede kukuruza, istraživanja su daleko još iza sjevernoameričkih, ali s dužnom pažnjom da se i u Europi njima pristupi integralno. Pod utjecajem dugogodišnje empirije šećerna repa smatra se usjevom koji traži duboku obradu. Učinjeni su, međutim, napori da se i tom usjevu pristupi u duhu suvremenih uzgojnih metoda. Najmanje je pokušaja introdukcije različitih oblika konzervacijske obrade tla od navedenih mjera učinjeno s krumpirom. Ti pokušaji pokazuju ipak pozitivan ishod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Kisić, Ivica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb