Pregled bibliografske jedinice broj: 295587
Higijensko sanitarne mjere u intenzivnoj peradarskoj proizvodnji
Higijensko sanitarne mjere u intenzivnoj peradarskoj proizvodnji, 2007., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 295587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijensko sanitarne mjere u intenzivnoj peradarskoj proizvodnji
(Sanitation in the intensive poultry industry)
Autori
Drnasin, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.03
Godina
2007
Stranica
26.
Mentor
Vučemilo, Marija
Ključne riječi
peradarstvo; čišćenje; dezinfekcija; higijena; valionica
(poultry; cleaning; disinfection; hygiene; heatchery)
Sažetak
Jedan od osnovnih čimbenika intenzivne peradarske proizvodnje je higijena i sanitacija. U radu su opisane mjere pranja, čišćenja i dezinfekcije u proizvodnim objektima i valionicama. Bez obzira o kojoj se vrsti proizvodnje radi dezinfekcija je nezaobilazna mjera tehnološkog procesa. Prije aplikacije dezinficijensa potrebno je izvršiti mehaničko čišćenje i sanitarno pranje, a potom odabrati prikladan dezinficijens. U tablici su iznijeta sredstva koje WHO preporučuje za dezinfekciju peradnjaka. Valionice zauzimaju posebno mjesto u peradarskoj proizvodnji. Tu su jednako važne higijena i dezinfekcija koje se svakodnevno provode. Do sada se za dezinfekciju jaja koristio formaldehid, no u svijetu se više ne rabi pa su izneseni alternativni dezinficijensi koje bi i mi trebali koristiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1867 - Utjecaj okoliša na zdravlje životinja i sigurnost namirnica animalnog podrijetla (Vučemilo, Marija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Vučemilo
(mentor)