Pregled bibliografske jedinice broj: 295412
Utjecaj vremena ekstrakcije i veličine čestica na konduktometrijsko određivanje udjela mineralnih tvari u pšeničnom brašnu i krupici
Utjecaj vremena ekstrakcije i veličine čestica na konduktometrijsko određivanje udjela mineralnih tvari u pšeničnom brašnu i krupici, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 295412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vremena ekstrakcije i veličine čestica na konduktometrijsko određivanje udjela mineralnih tvari u pšeničnom brašnu i krupici
(Influence of extraction time and particle size on conductometric determination of flour and semolina mineral content)
Autori
Pitlik, Gabrijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.03
Godina
2007
Stranica
49
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Neposredni voditelj
Jukić, Marko
Ključne riječi
udjel mineralnih tvari; pšenično brašno; električna provodljivost; konduktometrijska metoda
(mineral content; wheat flour; electrical conductivity; conductometric method)
Sažetak
Na osnovi udjela pepela (mineralnih tvari), koji služi kao mjerilo udjela čestica omotača u pšeničnom brašnu, vrši se tipizacija brašna. Neophodno je, naročito tijekom mljevenja pšenice, što brže i jednostavnije odrediti udjel pepela u pšeničnom brašnu. Konduktometrijska metoda (ICC metoda 157) određivanja udjela pepela u pšeničnom brašnu je relativno nepoznata i jeftina metoda, u praksi često zapostavljena, vjerojatno iz tog razloga što, iako kraća od standardne metode spaljivanjem, još uvijek zahtijeva dosta vremena zbog propisanog termostatiranja od sat vremena i centrifugiranja. Stoga, cilj ovog rada bio je modificirati konduktometrijsku metodu u tolikoj mjeri da se postupak pojednostavi i skrati da bi bio pogodan za implementaciju u industrijskom okruženju. Ispitivan je utjecaj kraćeg vremena ekstrakcije i utjecaj mjerenja električne provodljivosti direktno u suspenziji brašna i vode (bez prethodnog centrifugiranja) pri sobnoj temperaturi uporabom jednostavnog prijenosnog konduktometra. Ispitivanja su provedena na 16 uzoraka brašna s udjelima pepela od 0, 403-1, 498% mjerenjem električne provodljivosti suspenzije brašna i vode svakih 10 minuta, a dobiveni rezultati su uspoređeni s rezultatima dobivenim pomoću standardne metode određivanja pepela spaljivanjem. Također se ispitivao i utjecaj veličine čestica brašna i krupice na električnu provodljivost suspenzije na uzorcima krupice različite veličine čestica, ali istog udjela pepela. Dobiveni rezultati su pokazali da se mjerenjem električne provodljivosti mogu dobiti vrlo precizni rezultati za udjele pepela u brašnu čak i kada se ispitivanja provode direktno u suspenziji brašna i vode (bez prethodnog centrifugiranja) već nakon 30 minuta ekstrakcije, ali uzimajući u obzir veličinu čestica brašna, odnosno krupice. Prema tome, ovakva modifikacija konduktometrijske metode određivanja pepela (ICC metode 157) može imati izvrsnu primjenu u industrijskim okvirima kada je potrebna brza povratna informacija o udjelu mineralnih tvari u pšeničnom brašnu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek