Pregled bibliografske jedinice broj: 294555
Važnost koza u krškim područjima
Važnost koza u krškim područjima, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 294555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost koza u krškim područjima
(Importance of goats in karst area)
Autori
Boban, Emil
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
2007
Stranica
37
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
krš; kozarstvo; izvorne pasmine; proizvodnja
(karst; goat breeding; autochthonous goat breeds; production)
Sažetak
Kozarstvo danas, kao i tijekom povijest, i spada među najvažnije grane stočarske proizvodnje, osobito u područjima gdje su, zbog specifičnih geografskih, pedoloških i klimatskih uvjeta (krševita područja oskudne vegetacije, s malo vode), slabije mogućnosti za uzgoj drugih vrsta domaćih životinja, osobito krupne stoke. Koze mogu konzumirati određene količine voluminozne krme, različitog podrijetla i oblika, i pretvoriti ih u visokovrijedne proizvode: meso, mlijeko, kostrijet, kožu i dr. Također, one mogu vrlo učinkovito iskoristiti raspoloživu drvenastu vegetaciju mediteranskih šuma i šikara. Kozartvo se u Hrvatskoj temelji na iskorištavanju, uglavnom, prirodnih pašnjaka na kojima koze borave tijekom vegetacije, koja je kraća u kontinentalnim i znatno dulja u područjima uz jadransku obalu i na otocima, gdje koze borave na otvorenom gotovo tijekom cijele godine. Koze brsteći i pasući koriste prizemnu biomasa i na taj način smanjuju ili eliminiraju mogućnost izbijanja požara. U Hrvatskoj se većina koza uzgaja na priobalnim i otočnim područjima, pa je tako tijekom 2005. godine u sedam priobalnih županija evidentirano ukupno 33.591 koza, što predstavlja 61, 63% ukupnog broja koza u Republici Hrvatskoj. Navedeno je potvrda izrazite dominacije kozarstva na navedenim područjima. U pasminskom sastavu u hrvatskim krškim područjima dominiraju izvorne pasmine, i to: hrvatska šarena koza i hrvatska bijela koza, koje se odlikuju velikom otpornošću, skromnim zahtjevima i prilagodljivošću različitim uvjetima držanja. Uz njih nazočan je i određen broj izrazito mliječnih pasmina koza, ponajviše alpine i znatno manje sanske. Najveći broj koza u Hrvatskoj uzgaja se radi proizvodnje mesa, prije svega mlade jaretine, dok se u posljednje vrijeme javlja sve veći interes uzgajivača za proizvodnjom i preradom kozjeg mlijeka, prvenstveno u sir. Koze su neizostavni dio, kako prošlosti tako i budućnosti, stočarstva na krškim područjima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)