Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 293466

Praćenje mikrobiološke i senzorske kakvoće bifidogenog kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom čuvanja


Erdeš, Csilla
Praćenje mikrobiološke i senzorske kakvoće bifidogenog kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom čuvanja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 293466 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje mikrobiološke i senzorske kakvoće bifidogenog kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom čuvanja
(Microbiological and sensory quality of goat and cow milk fermented with bifidobacteria during storage)

Autori
Erdeš, Csilla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.02

Godina
2007

Stranica
50

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
bifidobakterije; fermentirano kozje i kravlje mlijeko; komercijalni DVS monostarteri; humani monostarteri; održivost soja tijekom čuvanja; senzorska kakvoća
(bifidobacteria; fermented goat and cow milk; commercial DVS monostarters; human origin monostarters; viability of strains during storage; sensory quality)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati mikrobiološka i senzorska svojstva kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog probiotičkim bakterijama Bifidobacterium longum Bb-46 i Bifidobacterium bifidum Bb-12 tijekom čuvanja. Osim s navedene dvije DVS komercijalne starter kulture, kozje i kravlje mlijeko fermentirani su probiotičkim sojevima bifidobakterija izoliranim iz ljudskog organizma (B. bifidum B 3.2, B. bifidum B 7.1 i B. longum B 6.1). Svrha rada bila je usporediti sposobnost preživljavanja ispitivanih sojeva u fermentiranom kozjem mlijeku, u odnosu na fermentirano kravlje mlijeko. Rezultati rada pokazali su da je veći broj svih ispitivanih sojeva bifidobakterija nastao tijekom fermentacije kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje. Održivost bifidobakterija u fermentiranom kozjem i kravljem mlijeku tijekom skladištenja varirala je ovisno o soju. Rezultati rada pokazali su da nije bilo značajne razlike u održivosti tijekom čuvanja između komercijalnih DVS i humanih sojeva bifidobakterija. Nadalje, rezultati kretanja broja bifidobakterija i pH vrijednosti pokazali su da nema značajnih razlika u sposobnosti preživljavanja odabranih sojeva u fermentiranom kozjem u odnosu na fermentirano kravlje mlijeko. Razlikovale su se međutim tendencije kretanja broja bifidobakterija u kozjem u odnosu na kravlje mlijeko tijekom perioda čuvanja. Sveukupno, rezultati pokazuju da je optimalno vrijeme čuvanja većine probiotičkih fermentiranih proizvoda 12-15 dana, što su pokazali i rezultati senzorskih ocjenjivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Erdeš, Csilla
Praćenje mikrobiološke i senzorske kakvoće bifidogenog kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom čuvanja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Erdeš, C. (2007) 'Praćenje mikrobiološke i senzorske kakvoće bifidogenog kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom čuvanja', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Erde\v{s}, Csilla}, year = {2007}, pages = {50}, keywords = {bifidobakterije, fermentirano kozje i kravlje mlijeko, komercijalni DVS monostarteri, humani monostarteri, odr\v{z}ivost soja tijekom \v{c}uvanja, senzorska kakvo\'{c}a}, title = {Pra\'{c}enje mikrobiolo\v{s}ke i senzorske kakvo\'{c}e bifidogenog kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {bifidobakterije, fermentirano kozje i kravlje mlijeko, komercijalni DVS monostarteri, humani monostarteri, odr\v{z}ivost soja tijekom \v{c}uvanja, senzorska kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Erde\v{s}, Csilla}, year = {2007}, pages = {50}, keywords = {bifidobacteria, fermented goat and cow milk, commercial DVS monostarters, human origin monostarters, viability of strains during storage, sensory quality}, title = {Microbiological and sensory quality of goat and cow milk fermented with bifidobacteria during storage}, keyword = {bifidobacteria, fermented goat and cow milk, commercial DVS monostarters, human origin monostarters, viability of strains during storage, sensory quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font