Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 293464

Uvođenje u proizvodnju kozjeg sira u mljekarskoj industriji "Zdenka"


Gazibara, Dragan
Uvođenje u proizvodnju kozjeg sira u mljekarskoj industriji "Zdenka", 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 293464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uvođenje u proizvodnju kozjeg sira u mljekarskoj industriji "Zdenka"
(Pilot production of goat cheese in "Zdenka" dairy industry)

Autori
Gazibara, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
18.01

Godina
2007

Stranica
48

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kozje mlijeko; kozji sir; probna proizvodnja; senzorska svojstva; fizikalno-kemijska svojstva; mljekarska industrija
(goat milk; goat cheese; sensory properties; physico-chemical properties;)

Sažetak
U radu su u industrijskim uvjetima praćeni tehnološki parametri tijekom tri probne proizvodnje kozjeg sira u razmaku od po mjesec dana. Prije svake proizvodnje provedene su detaljne fizikalno-kemijske analize svježeg kozjeg mlijeka. Tijekom koagulacije mlijeka, te nakon 40 minuta od dodatka sirila praćene su promjene pH, kiselosti u °SH i specifične mase. Tijekom pred prešanja praćeni su pH i kiselost gruša. Senzorsko ocjenjivanje sireva provedeno je s 8 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova. Rezultati analiza su pokazali da je kozje mlijeko u sva tri mjeseca bilo vrlo ujednačenih i za preradu u sir povoljnih fizikalno – kemijskih svojstava. Svi sirevi dobili su visoke ocjene senzorskih svojstava, a mikrobiološka slika prema Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice bila im je izvrsna. Najviše ocjene pri tome je dobio sir serije 1, koji je prema fizikalno kemijskim analizama svrstan u kategoriju polutvrdih punomasnih sireva. Sirevi serija 2 i 3 imali su svojstva tvrdih punomasnih sireva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gazibara, Dragan
Uvođenje u proizvodnju kozjeg sira u mljekarskoj industriji "Zdenka", 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Gazibara, D. (2007) 'Uvođenje u proizvodnju kozjeg sira u mljekarskoj industriji "Zdenka"', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gazibara, Dragan}, year = {2007}, pages = {48}, keywords = {kozje mlijeko, kozji sir, probna proizvodnja, senzorska svojstva, fizikalno-kemijska svojstva, mljekarska industrija}, title = {Uvo\djenje u proizvodnju kozjeg sira u mljekarskoj industriji "Zdenka"}, keyword = {kozje mlijeko, kozji sir, probna proizvodnja, senzorska svojstva, fizikalno-kemijska svojstva, mljekarska industrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gazibara, Dragan}, year = {2007}, pages = {48}, keywords = {goat milk, goat cheese, sensory properties, physico-chemical properties, }, title = {Pilot production of goat cheese in "Zdenka" dairy industry}, keyword = {goat milk, goat cheese, sensory properties, physico-chemical properties, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font