Pregled bibliografske jedinice broj: 293463
Probna proizvodnja namaza na bazi svježeg sira u mljekraskoj industriji "Zdenka"
Probna proizvodnja namaza na bazi svježeg sira u mljekraskoj industriji "Zdenka", 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 293463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probna proizvodnja namaza na bazi svježeg sira u mljekraskoj industriji "Zdenka"
(Pilot production of fresh cheese spreds in "Zdenka" dairy industry)
Autori
Šantak, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
18.01
Godina
2007
Stranica
54
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
sirni namaz; svježi sir; dodaci; začini; senzorska ocjena; trajnost
(cheese spread; fresh cheese; additives; spices; sensory evaluation; viability)
Sažetak
Na osnovi 12 različitih normativa izrađeni su sirni namazi na bazi svježeg sira, vrhnja, maslaca, te niza odabranih dodataka povrća, mesnih prerađevina, ribe i začina. Namazima je određena kiselost, udio mliječne masti, udio ukupne suhe tvari, te utvrđen udio mliječne masti na suhu tvar. Ukupna senzorska kakvoća namaza ocijenjena je sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocjenjivanje okusa, mirisa, mazivosti, konzistencije i stupnja sinereze, provedeno je nakon tri i deset dana od proizvodnje. Održivost namaza praćena je tijekom 21 dana čuvanja u hladnjaku na 6 º ; C. Rezultati cjelokupnog istraživanja pokazali su izvrsnu trajnost svih izrađenih namaza, bez obzira što nisu korišteni nikakvi stabilizatori. Ovisno o sastavu sirnih namaza, rezultati senzorskog ocjenjivanja pokazali su vrlo visoku konzumativnu prihvatljivost svih 12 formulacija namaza. Prema rezultatima ocjenjivanja senzorske kakvoće, fizikalno-kemijskim analizama i utvrđenoj trajnosti, proizvođaču su za uvođenje u proizvodnju preporučene najbolje kompozicije/formulacije namaza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek