Pregled bibliografske jedinice broj: 293321
Genetska razlika u reakciji na sušu u vrijeme nalijevanja zrna kod pšenice (T. aestivum L.)
Genetska razlika u reakciji na sušu u vrijeme nalijevanja zrna kod pšenice (T. aestivum L.) // 42.HRVATSKI I 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 293321 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetska razlika u reakciji na sušu u vrijeme nalijevanja zrna kod pšenice (T. aestivum L.)
(Genetic differences in reaction to drought during grain filling in wheat (T. aestivum L.))
Autori
Barić, Marijana ; Kereša, Snježana ; Šarčević, Hrvoje ; Habuš Jerčić, Ivanka ; Ikić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
42.HRVATSKI I 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007
ISBN
978-953-6135-56-1
Skup
42.HRVATSKI I 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
suša; pšenica; kvantitativna svojstva
(drought; wheat; quantitative traits)
Sažetak
Suša se sve češće pojavljuje u vrijeme nalijevanja zrna i u našoj zemlji. Stabilan i kvalitetan urod važan je za proizvođače, konstatna kvaliteta za mlinarsko pekarsku industriju, a stabilan, rodan i kvalitetan genotip za oplemenjivače. Genotipovi pšenice različito reagiraju na nedostatak vode u periodu nalijevanja zrna i to smanjenjem uroda i do 50%. Cilj istraživanja bio je: utvrditi reakciju pšeničnih genotipova na sušu, odrediti utjecaj suše na agronomska svojstva i svojstva kakvoće, utvrditi fenotipske korelacije između uroda i drugih svojstava. U istraživanje je bilo uključeno 10 genotipova pšenice, pokusi su provedeni u poljskim uvjetima u dvije okoline: kontrolna (normalna količina oborina u vegetacijskoj godini) i sušna (u vrijeme nalijevanja zrna uskraćeno je 108 mm oborina). U suši je utvrđeno prosječno smanjenje uroda za 24.5%, a ovisno o genotipu iznosilo je od 1.5% do 49.8%. Također je utvrđeno smanjenje produkcije po klasu za 16.7% (6.2% -41.3%), smanjenje mase 1000 zrna za 11.8% (2.3% - 26.8%), dok je za hektolitarsku masu utvrđeno povećanje od 1.6% (0% -2, 4%). Povećanje vrijednosti svojstva u suši utvrđeno je za: količinu proteina (3%), sadržaj vlažnog glutena (6.7%), padajući broj (11%), dok je sedimentacija bila manja za 1.3%. Korelacijski koeficijenti između uroda i ostalih svojstava u kontroli kretali su se od 0.27 za hektolitarsku masu do 0.55 za produkciju po klasu, a u suši od 0.24 za broj klasova po jedinici površine do 0.67 za produkciju po klasu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-2045 - Razvoj metoda mikrorazmnožavanja i uvođenje u hortikulturu endemičnih perunika (Kereša, Snježana, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2043 - Razvoj germplazme pšenice (Triticum aestivum L.) otporne na sušu (Barić, Marijana, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Barić
(autor)
Ivanka Habuš Jerčić
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)
Snježana Kereša
(autor)