Pregled bibliografske jedinice broj: 292650
Ovisnost kvalitete žlijeba o vlazi kartona
Ovisnost kvalitete žlijeba o vlazi kartona, 2004., diplomski rad, Grafički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 292650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ovisnost kvalitete žlijeba o vlazi kartona
(Quality of the Groove Relying on the Cardboard Moisture)
Autori
Sarjanović, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Grafički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2004
Stranica
66
Mentor
Babić, Darko
Ključne riječi
gramatura kartona; vlaga kartona; žlijeb i atributivna ocjena
(gramm of the cardboard; moist of the cardboard; the groove and atributive mark)
Sažetak
U uvodnom dijelu diplomskog rada pokušala sam objasniti kako su se funkcije ambalaže kroz povijest umnožavale. Dolaskom modernog doba oblikovanja ambalaže veliki značaj se pridaje njenom izgledu, odnosno estetici. Karton prilikom proizvodnje ambalaže treba savijati. Kako bismo pri tom savijanju dobili ravan, oštar brid te kako bismo spriječili lomljenje i pucanje, karton na mjestu predviđenom za savijanje žlijebimo. Prilikom istraživanja kvalitete žlijeba koristila sam uzorke kartona gramatura od 280 g/m2 , 320 g/m2 , 350 g/m2 i 450 g/m2 rezanog formata 210x100 sa uzdužnim i poprečnim smjerom vlakanaca u odnosu na smjer žlijebova. Kvaliteta dobivenog žlijeba na kartonu ovisi o njegivim mehaničkim svojstvima, a ona ovise o rel. vlazi žlijebljenog uzorka, stoga sam izrezane uzorke klimatizirala na rel. vlažnosti od 0%, 35%, 45%, 55%, 65% i 75% te potom žlijebila na stroju za žlijebljenje POLIGRAPH. Ukupno sam koristila 480 uzoraka, po 10 za svaku gramaturu i vlagu i to za oba osnovna smjera. Kako bi mogla postaviti kriterije za određivanje kvalitete žlijeba odnosno izraditi standard kojim se atributivna ocjena može izraditi brojčano, snimila sam fotografije dobivenih žlijebova.Radi bolje usporedbe žlijeb sam fotografirala iz dva kuta, sa donje strane i postranično. Sveukupno sam snimila 960 fotografija. Žlijeb je oštriji i izgledom kvalitetniji ukoliko ga promatramo s donje strane nego onaj na postraničnoj fotografiji. Na osnovu dobivenih fotografija dala sam orijedlog numeričkih ocjena atrib. vrijednosti. Na temelju njih sam došla do zaključka da kvaliteta žlijeba ovisi o gramaturi ispitivanog uzorka (kvalitetniji žlijeb kod kartona većih gramatura) i o rel. vlažnosti (najbolji žlijeb pri 35-45%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Grafička tehnologija