Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 290895

Kakvoća različitih sorti ozime pšenice


Debelić, Ivana
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 290895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice
(Quality of different winter wheat cultivars)

Autori
Debelić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.11

Godina
2006

Stranica
43

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Neposredni voditelj
Lenart, Lidija

Ključne riječi
pšenica (Triticum aestivum); stare i nove sorte pšenice; NIT (bliska infracrvena transmisija); gluten
(wheat (Triticum aestivum); old and young sorts of wheat; NIT (near-infrared transmittance); gluten)

Sažetak
Pšenica je primarna ratarska kultura u mlinarskoj proizvodnji brašna. Količina i kakvoća glutena imaju ključan utjecaj na kakvoću pšenice i preradbenu vrijednost brašna. Gluten dobre kakvoće omogućava dovoljnu ekspanziju i dobru distribuciju (po veličini i prostorno) šupljina unutar tijesta, što rezultira velikim volumenom i dobrom teksturom kruha. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kakvoću starijih (priznatih do 1980-tih) i novijih (priznatih poslije 1980-tih) sorti pšenice prema indirektnim pokazateljima kakvoće: hektolitarskoj masi, udjelu proteina, sedimentacijskoj vrijednosti, količini vlažnog glutena, gluten indeksu i broju padanja. U radu je ispitano petnaest različitih uzoraka pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Dobiveni rezultati ispitivanih uzoraka pokazali su da postoji značajna razlika između udjela i sedimentacijske vrijednosti proteina, te količine vlažnog glutena i gluten indeksa starijih i novijih sorti pšenice. Novije sorte pšenice priznate nakon 1980 su bolje pecivne kakvoće obzirom na veću prosječnu vrijednost gluten indeksa (82) kao pokazatelja kakvoće glutena, za razliku od najstarijih sorti (Sirban prolifik i Osječka šišulja) koje s udjelom proteina >18% i količinom vlažnog glutena >45% imaju gluten indeks <60 tj. Ispod optimalne vrijednosti za krušne pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Dujmović (mentor)

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Debelić, Ivana
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Debelić, I. (2006) 'Kakvoća različitih sorti ozime pšenice', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Debeli\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {43}, keywords = {p\v{s}enica (Triticum aestivum), stare i nove sorte p\v{s}enice, NIT (bliska infracrvena transmisija), gluten}, title = {Kakvo\'{c}a razli\v{c}itih sorti ozime p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica (Triticum aestivum), stare i nove sorte p\v{s}enice, NIT (bliska infracrvena transmisija), gluten}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Debeli\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {43}, keywords = {wheat (Triticum aestivum), old and young sorts of wheat, NIT (near-infrared transmittance), gluten}, title = {Quality of different winter wheat cultivars}, keyword = {wheat (Triticum aestivum), old and young sorts of wheat, NIT (near-infrared transmittance), gluten}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font