Pregled bibliografske jedinice broj: 290778
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost genotipova lucerne
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost genotipova lucerne // Zbornik sažetaka 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 85-86 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 290778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost
genotipova lucerne
(Influence of temperature and pH value on
germination of alfalfa genotypes)
Autori
Bukvić, Gordana ; Grljušić, Sonja ; Rozman, Vlatka ; Popović, Svetislav ; Lučin, Vinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 85-86
Skup
42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
lucerna ; genotip ; klijavost ; pH ; temperatura
(alfalfa ; genotype ; germination ; pH ; temperature)
Sažetak
Cilj rada bio je procjeniti utjecaj genotipa, temperature i pH otopine na energiju klijanja i klijavost sjemena, te dužinu korjena i visinu stabljike klijanaca tri kultivara lucerne (Slavonka, Stela i Vuka), sa svrhom procjene mogućnosti izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH i pri različitim temperaturama u najranijim fazama razvoja. Pokus je postavljen u četiri ponavljanja na dvije temperature: 20 ; 10 oC i vodenim otopinama s dvije razine pH: 7, 25 ; 5, 05. Značajna razlika utvrđena je između genotipova za svojstvo dužine korjena (p=0, 01). Razlike u energiji klijanja i visini stabljike na različitim temperaturama bile su značajne (p= 0, 01). Značajnost pH utvrđena je za svojstva dužine korjena i visinu stabljike (p=0, 01 i p=0, 05). Interakcija genotip x temperatura bila je značajna za sva proučavana svojstva (p=0, 01 i p=0, 05), dok je interakcija genotip x pH utvrđena za visinu stabljike (p=0, 01). Dužina korjena bila je značajno niža kod kultivara Slavonka i značajno viša kod kultivara Stela. Energija klijanja bila je značajno viša pri 20oC, dok je stabljika bila značajno niža pri istoj temperaturi. Dužina korjena i visina stabljike bili su značajno viši kod pH razine 5, 05. Rezultati ukazuju da interakcija genotipa i temperature u najvećoj mjeri utječe na najraniji porast lucerne. Premda je razina pH utjecala na rast klijanca potrebna su dodatna istraživanja da bi se moglo procjeniti postoji li mogućnost izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH u najranijim fazama razvoja.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0730489-0272 - Selekcija crvene djeteline za poboljšanje nodulacije, prinosa i kakvoće (Bukvić, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Sonja Grljušić
(autor)
Svetislav Popović
(autor)
Vlatka Rozman
(autor)
Gordana Bukvić
(autor)