Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 290778

Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost genotipova lucerne


Bukvić, Gordana; Grljušić, Sonja; Rozman, Vlatka; Popović, Svetislav; Lučin, Vinko
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost genotipova lucerne // Zbornik sažetaka 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 85-86 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 290778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost genotipova lucerne
(Influence of temperature and pH value on germination of alfalfa genotypes)

Autori
Bukvić, Gordana ; Grljušić, Sonja ; Rozman, Vlatka ; Popović, Svetislav ; Lučin, Vinko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 85-86

Skup
42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
lucerna ; genotip ; klijavost ; pH ; temperatura
(alfalfa ; genotype ; germination ; pH ; temperature)

Sažetak
Cilj rada bio je procjeniti utjecaj genotipa, temperature i pH otopine na energiju klijanja i klijavost sjemena, te dužinu korjena i visinu stabljike klijanaca tri kultivara lucerne (Slavonka, Stela i Vuka), sa svrhom procjene mogućnosti izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH i pri različitim temperaturama u najranijim fazama razvoja. Pokus je postavljen u četiri ponavljanja na dvije temperature: 20 ; 10 oC i vodenim otopinama s dvije razine pH: 7, 25 ; 5, 05. Značajna razlika utvrđena je između genotipova za svojstvo dužine korjena (p=0, 01). Razlike u energiji klijanja i visini stabljike na različitim temperaturama bile su značajne (p= 0, 01). Značajnost pH utvrđena je za svojstva dužine korjena i visinu stabljike (p=0, 01 i p=0, 05). Interakcija genotip x temperatura bila je značajna za sva proučavana svojstva (p=0, 01 i p=0, 05), dok je interakcija genotip x pH utvrđena za visinu stabljike (p=0, 01). Dužina korjena bila je značajno niža kod kultivara Slavonka i značajno viša kod kultivara Stela. Energija klijanja bila je značajno viša pri 20oC, dok je stabljika bila značajno niža pri istoj temperaturi. Dužina korjena i visina stabljike bili su značajno viši kod pH razine 5, 05. Rezultati ukazuju da interakcija genotipa i temperature u najvećoj mjeri utječe na najraniji porast lucerne. Premda je razina pH utjecala na rast klijanca potrebna su dodatna istraživanja da bi se moglo procjeniti postoji li mogućnost izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH u najranijim fazama razvoja.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0730489-0272 - Selekcija crvene djeteline za poboljšanje nodulacije, prinosa i kakvoće (Bukvić, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Bukvić, Gordana; Grljušić, Sonja; Rozman, Vlatka; Popović, Svetislav; Lučin, Vinko
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost genotipova lucerne // Zbornik sažetaka 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 85-86 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Bukvić, G., Grljušić, S., Rozman, V., Popović, S. & Lučin, V. (2007) Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost genotipova lucerne. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Bukvi\'{c}, Gordana and Grlju\v{s}i\'{c}, Sonja and Rozman, Vlatka and Popovi\'{c}, Svetislav and Lu\v{c}in, Vinko}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {85-86}, keywords = {lucerna, genotip, klijavost, pH, temperatura}, title = {Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost genotipova lucerne}, keyword = {lucerna, genotip, klijavost, pH, temperatura}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bukvi\'{c}, Gordana and Grlju\v{s}i\'{c}, Sonja and Rozman, Vlatka and Popovi\'{c}, Svetislav and Lu\v{c}in, Vinko}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {85-86}, keywords = {alfalfa, genotype, germination, pH, temperature}, title = {Influence of temperature and pH value on germination of alfalfa genotypes}, keyword = {alfalfa, genotype, germination, pH, temperature}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font