Pregled bibliografske jedinice broj: 290557
Povezanost broja somatskih stanica i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
Povezanost broja somatskih stanica i kemijskog sastava kozjeg mlijeka // Proceedings: 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Opatija, Hrvatska: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 556-559 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 290557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost broja somatskih stanica i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
(Relationship between somatic cell count and chemical composition of goat milk)
Autori
Mulc, Danijel ; Barać, Zdravko ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings: 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 556-559
Skup
42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
broj somatskih stanica ; kozje mlijeko ; kemijski sastav ; pasmina
(somatic cell count ; goat milk ; chemical composition ; breed)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi povezanost broja somatskih stanica (BSS) i kemijskog sastava mlijeka triju mliječnih pasmina koza u Hrvatskoj. U tu svrhu analizirano je ukupno 36.825 uzoraka mlijeka, od čega 33.744 od alpine, 2.482 od sanske i 595 uzoraka srnaste koze. Utvrđen je prosječni BSS od 1.285, 8x103/ml, dok su se prosječne vrijednosti BSS između pasmina kretale od 1.256, 7 do 1.848, 1x103/ml. U 67, 42% analiziranih uzoraka utvrđeni BSS bio je manji od preporučene granične vrijednosti (1x106/ml) za mlijeko zdravih koza. Istraživanjem je utvrđena značajna povezanost između BSS i svih analiziranih pokazatelja kemijskog sastava mlijeka. Naime, utvrđene su značajne (P<0, 0001) korelacije između BSS i: suhe tvari (0, 14), masti (0, 13), bezmasne suhe tvari (0, 09), bjelančevina (0, 23) i laktoze (-0, 22).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zdravko Barać
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Vesna Pavić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Boro Mioč
(autor)